Cum te fereşti de Salmonella. Alimentele posibil contaminate şi ce semne apar la persoanele bolnave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele, una dintre posibilele surse de contaminare a omului cu Salmonella FOTO Shutterstock
Fructele, una dintre posibilele surse de contaminare a omului cu Salmonella FOTO Shutterstock

Pentru a evita infecţia cu bacterii din specia Salmonella este important să ţinem cont de câteva reguli de igienă. Simptomele, în caz de îmbolnăvire, pot fi severe la copiii mici şi persoanele în vârstă.

Medicul George Gherlan, doctor în ştiinţe medicale, medic primar în Boli infecţioase din Bucureşti, explică într-un articol medical cum să evităm îmbolnăvirea cu Salmonella. Bacteria trăieşte în tractul intestinal al animalelor infectate şi la om şi poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Simptomele infecţiei, atrage atenţia medicul, sunt, de obicei, gastro-intestinale : diaree (uneori cu sânge), febră, greaţă, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi), explică medicul. 

Semnele pot să apară după 6 - 72 ore de la infectare şi durează în general până la o săptămână. În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă, iar deshidratarea atât de accentuată încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide şi electroliţi intravenos. Mai mult de 95 % din infecţiile cu bacteria Salmonella sunt transmise pe cale alimentară.

Ce ne poate îmbolnăvi

Tipul de Salmonella, de obicei asociat cu infecţiile la om, poate fi contractat din surse precum :

carne de pasăre de curte, carne de porc, carne de vită, în cazul în care sunt crude, nu sunt preparate corect sau sunt infectate cu bacteria Salmonella după preparare

ouă infectate, produse din ouă, lapte, produse din lapte, atunci când nu sunt pregătite, manipulate sau păstrate în mod corespunzător

rar - animale de companie (broaşte ţestoase, şerpi, şopârle, salamandre, păsări şi şoareci)

Reguli simple

Dacă sunt prezente în alimente, bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor. De aceea, trebuie ţinut seama de o serie de reguli:

gătiţi bine carnea în general, cea a păsărilor de curte în special (raţă, găină, curcan etc.)

nu mâncaţi şi nu beţi alimente preparate cu ouă crude sau lapte nepasteurizat

nu mâncaţi şi nu beţi alimente din surse nesigure

Spălaţi legumele, fructele şi ouăle!

Ţineţi seama de practicile de manipulare a alimentelor :

spălaţi ouălecu săpun înainte de a le folosi

spălaţi legumele şi fructele înainte de a le consuma

spălaţi toate zonele de lucru din bucătărie şi ustensilele cu apă şi săpun imediat dupa ce au fost folosite pentru gătit

• spălaţi-vă mâinile ori de câte ori treceţi de la prepararea unui produs la altă preparare

spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun după ce atingeţi animale, carne crudă în general, fecale (de om, de animale)

"Nu există vaccin contra infectiei cu bacteria Salmonella, de aceea este foarte important să respectaţi regulile de protecţie de mai sus. Tratamentul salmonelozei - infecţia cu bacteria Salmonella - este reprezentat de tratamentul efectelor, în principal prin rehidratare corespunzătoare şi regim alimentar special. De asemenea, se pot folosi anti-diareice şi,  numai la recomandarea medicului specialist, antibiotice", arată medicul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite