Cum ne distruge „tratamentul“ cu tutun când ne chinuie gastrita. Morcovul şi varza, pansamente ideale post-traumă

Cum ne distruge „tratamentul“ cu tutun când ne chinuie gastrita. Morcovul şi varza, pansamente ideale post-traumă

Durerile abdominale, cele mai frecvente în gastrită FOTO Adevărul

Durerea abdominală, greaţă, balonarea şi senzaţia de arsură la nivelul stomacului pot fi date uitării dacă ştim ce şi cât să mâncăm. Gastrita, o inflamaţie a mucoasei stomacului, este una dintre cele mai frecvente afecţiuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

La baza producerii gastritei se află o mulţime de factori, însă cei mai frecvenţi sunt: consumul excesiv de alcool, utilizarea prelungită a medicamentelor anti-inflamatoare, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, infecţii cu bacterii (Helicobacter Pylori sau candida), stresul şi tensiunea psihică, tulburările de somn, dar şi consumul în exces de alimente picante şi unele alimente nesănătoase”, explică dr. Cătălin Luca, medic internist.

"Ronţăit", mâncat pe "fugă", factori care produc inflamaţia stomacului

Şi obiceiurile de a mânca între mese, aşa-zisul “ronţăit”, mâncatul pe “fugă”, dar şi cafeaua şi produsele cofeinizante stimulează creşterea secreţiei acide în stomac, irită zonele inflamate şi sporesc nivelul hormonilor de stres.

“Cel mai frecvent simptom întâlnit la cei care suferă de gastrita este durerea abdominală. Alte simptome sunt indigestia, balonarea, greaţa, vărsăturile sau o senzaţie de arsura la nivelul stomacului. Sânge în vărsături sau scaune negre pot fi semne de sângerare la nivelul stomacului, iar aceasta indică faptul că este posibil ca gastrita să se fi agravat şi să avem de-a face cu un ulcer. Indiferent de simptome, este foarte important să mergem la un specialist care să stabilească dacă este vorba de gastrită sau de ulcer”, avertizează specialistul.

Pentru a fi siguri că nu agravăm o suferinţă, pentru că e mai bine să prevenim decât să tratăm, medicii ne învaţă ce trebuie să mâncăm pentru a evita neplăcerile.

“În primul rând, este foarte important să menţionăm că regimul alimentar este esenţial în tratarea gastritei şi este necesar să adoptăm o alimentaţie care să ne ajute în vindecarea acestei afecţiuni. Există, aşadar, unele alimente pe care trebuie să le consumăm cu prudenţă, alimente de care să ne ferim complet şi alimente care ne ajută la ameliorarea simptomelor şi vindecarea gastritei”, spune dr. Luca.

Ce trebuie să consumăm cu prudenţă

În general, în cazul gastritei, este indicat să evităm sau să consumăm cu prudenţă toate alimentele care au un gust puternic, fie el dulce, picant sau amar. Cel mai bine este să consumam alimente cu gust blând, echilibrat.


 - Crudităţile (salate, ridichi, legumele crude) se vor consuma în funcţie de toleranţă; dacă o anumită legumă sau un anumit fruct observăm că ne creează aciditate, vom caută să îl evităm.
 - Leguminoasele – fasole, năut, linte – este bine să fie, pe cât posibil, evitate.
 - Băuturile reci, cu gheaţă sau prea fierbinţi.
  Ce trebuie să eliminăm din alimentaţie:
 - Alcoolul;
 - Zahărul şi dulciurile (îngheţată, ciocolată, dulceaţă, bomboane, etc.)
 - Tutunul;
 - Alimentele care conţin aditivi alimentari sintetici (E-uri);
 - Condimentele picante care irită mucoasa stomacului: piper, ghimbir, chilli, cury;
 - Băuturile carbogazoase au un ph foarte acid şi un efect foarte dăunător asupra stomacului;
 - Oţetul, ciorbele sau supele din carne, prăjelile, grăsimile, pâinea prăjită, pâinea sau aluaturile calde (abia scoase din cuptor).


 
Alimentele care ajută la tratarea gastritei:

Sucurile alcaline reduc aciditatea şi sunt un veritabil pansament gastric: sucul de varză, cartof, morcov, sfecla roşie, castravete, urzică reduc aciditatea din organism, alcalinizându-l. Şi sucurile din frunze verzi ajută la regenerarea mucoasei gastrice: sucul din tulpini de orz verde, din frunze de ţelină, pătrunjel. Clorofila are efect calmant, antiinflamator şi ajută la regenerarea mucoasei gastrice.

Alimentele “răcoroase” calmează durerile de stomac şi reduc senzaţia de căldură: laptele, iaurtul, smântâna. Condimentele “răcoroase" sunt: menta, feniculul, coriandrul, chimenul.
Laptele ajută la vindecarea gastritei. Laptele – în 90% din cazuri ajută la vindecarea gastritei.  Consumul a 1 litru de lapte pe zi are efect benefic în vindecarea gastritei.


 
De asemenea, este indicat să întroducem în alimentaţie leuştean, mărar, tarhon, pătrunjel , cimbrişor, varza cruda, ţelină, morcov, caise uscate, cereale încolţite sau germinate, coacăze, castane. Cei care suferă de gastrită pot consuma, de asemenea, ciorbe, supe din legume, legume la cuptor sau fierte, cereale cât mai multe, lapte, iaurt, compoturi.
 

Vă recomandăm şi:

Efectele miraculoase ale vaniliei, cea mai scumpă aromă din lume, care înlocuieşte aspirina. Vanilia, condimentul care calmează orice durere

Condimentul cu puteri miraculoase. Cimbrul, planta care învinge astmul, tusea şi chiar melancolia

„Frunza dragostei“ din grădină. Puterile magice ale leuşteanului, planta care alungă duhurile rele şi aduce iubirea

De ce are ştevia reputaţia de vindecător al celor mai grave boli - tratează anemia, obezitatea, rănile gingivale, scade glicemia, creşte imunitatea

Remedii-minune care pun bila şi ficatul pe “picioare” după festinul de Paşte. Cum ne scapă menta şi busuiocul de toxine

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările