Cel mai sănătos preparat. Cum găteşti cea mai bună mâncare de spanac, de ce se pune unt şi cât se ţine pe foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aliment hrănitor, bogat în vitamine şi minerale, spanacul se găteşte rapid. O reţetă delicioasă găsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Spanacul înăbuşit poate fi şi o o garnitură la ouă ochiuri, frigănele, friptură, dar şi o umplutură gustoasă pentru plăcinte şi clătite, nota autorul.

Ingrediente:

sare, piper, după gust 

4-5 căţei usturoi 

2 cartofi (1 pahar de orez) 

1 morcov 

1 pătrunjel 

1 ou 

1 kg spanac 

1 lingură făină 

2 linguri unt 

2 linguri smântână 

Mod de preparare:

Spanacul bine grijit se fierbe un sfert de oră. Usturoiul se toacă pastă. Făina se desface în smântână bătută cu ou.   Se scurge spanacul temeinic, se şi stoarce, dacă e nevoie, apoi se toacă. Se încinge unt pentru o aromă deosebită, se pune spanacul la călit cinci minute, amestecând mereu.  

Se adaugă usturoiul şi smântâna cu făină şi ou, se sărează, se amestecă până se leagă un pic.

Se poate umple cu terciul ăsta orice patiserie, fie ea din foi greceşti, subţiri şi unse cu ulei, fie din aluat obişnuit, de plăcintă. Orice clătită, de asemenea, se leagă cu pasta de frunze – spanac, lobodă, urzici etc. 

Taină: 1 praf de piper, 1 linguriţă de zahăr şi altă linguriţă cu zeama de lămâie vor rafina şi mai mult pasta noastră. Dacă vreţi s-o mai îngroşaţi, amestecaţi-o cu 1 pahar de orez fiert. 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite