Când devine periculos ceaiul de muşeţel. Cum se prepară corect şi cine trebuie să îl evite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul excesiv de ceai de muşeţel provoacă ameţeli FOTO secom.ro
Consumul excesiv de ceai de muşeţel provoacă ameţeli FOTO secom.ro

Cei mai multi dintre experţi sunt de părere că ceaiul de muşeţel poate fi consumat în siguranţă, fără să producă efecte secundare majore. Cu toate acestea, în doze prea mari poate duce la apariţia unor stări de ameţeală sau chiar la stări de vomă.

În alte cazuri, ceaiul de muşeţel poate provoca reacţii la acele persoane care au alergie la plantele din familia Asteraceae cum ar fi ambrozia, părăluţele sau crizantemele. Renunţă la ceaiul de muşeţel dacă eşti alergic la una dintre plantele de mai sus, dar şi la produsele cosmetice pe bază de extract sau uleiuri esenţiale de muşeţel, pentru că pot provoca alergii ale pielii sau iritaţii ale ochilor.

Consumul excesiv de ceai, pe o perioadă îndelungată, poate avea efect anticoagulant, din cauza unuia dintre compuţii chimici pe care îi conţine planta, respectiv cumarinele.

Trebuie să fim foarte atenţi când preparăm ceaiul pentru o cantitate mai mare de plantă poate deveni toxică. Astfel, luaţi două linguri de floare de muşeţel uscată, puneţi-le într-o cană şi turnaţi 200-250 de mililitri de apă fierbinte. Lăsaţi la infuzat timp de 3-4 minute. Strecuraţi cu grijă ceaiul astfel obţinut şi adăugaţi o linguriţă de miere. Atenţie! Pentru sugari, adaosul de miere este absolut interzis deoarece provoacă o boală cu urmări grave, denumită botulism. De asemenea, perioada de infuzat trebuie redusă pentru ca ceaiul să nu fie prea concentrat”, explică Marina Grigore, cu competenţă în apifitoterapie.

 De asemenea, muşeţelul este interzis persoanelor care urmează tratamente cu sedative, dar şi gravidelor, deoarece poate cauza contracţiile uterine care duc la piederea fătului.

Din ce poate fi preparat

Ceaiul de muşetel poate fi preparat din flori proaspăt culese, din flori uscate şi fărâmiţate sau folosind pliculeţe de muşeţel gata ambalat.

Oricare dintre cele trei feluri de muşeţel ai avea la îndemână, poţi urma aceiaşi paşi pentru prepararea ceaiului:

Pasul 1: Pregăteşte florile de muşeţel pentru infuzie. Cantitatea diferă dacă foloseşti muşeţel abia cules sau uscat. Pentru o cană de ceai de 200 de mililitri ai nevoie de o linguriţă de muşeţel uscat SAU de 3-4 linguriţe de muşeţel proaspăt.

Pasul 2: Încălzeşte apa. Nu trebuie să o dai in clocot, e suficient să o apropii de temperatura de fierbere, 90 de grade Celsius fiind temperatura ideală pentru a prepara un ceai delicios de muşeţel.

Pasul 3: Adaugă florile de muşeţel sau plicul în apa fierbinte şi nu uita să pui o farfuriuţa sau un capac peste ibric, pentru a păstra aroma şi pentru a împiedica uleiurile esenţiale din muşeţel să se evapore.

Pasul 4: Lasă muşeţelul să infuzeze. Pentru a obţine maximum de savoare şi pentru a permite florii de muşeţel să elibereze toate principiile active în apă, infuzia trebuie lăsată aproximativ 3-4 minute.

Pasul 5: Ceaiul de muşeţel poate fi consumat neîndulcit, pentru un gust cât mai natural. 

De infuzia de muşeţel trebuie să se ferească femeile gravide, deoarece poate provoca contracţii uterine. “Ceaiul consumat de către sugari nu trebuie lăsat foarte mult la infuzat şi nici amestecat cu miere, sub nicio formă. Persoanele astmatice trebuie să consume cu precauţie ceai de muşeţel, precum şi persoanele cu diferite alergii. Dacă simţiţi o senzaţie de greaţă şi vomă, este posibil să fie de la ceaiul de muşeţel prea concentrat.

Nu luaţi niciodată o aspirină cu ceai de muşeţel, datorită proprietăţilor anticoagulante şi nici împreună cu medicamente sedative. Înainte de a începe o cură cu muşeţel, cel mai bine ar fi să consultaţi un medic sau un fitoterapeut”, spune  Marina Grigore.

Substanţele active pe care le conţine muşeţelul au efecte antiimflamatorii, analgezice, antiseptice, antispastice, emoliente, anestezice, cicatrizante, sudorifice şi antialergice. Muşeţelul poate fi folosit deopotrivă de adulţi, dar şi de copii, inclusiv de sugari. Specialiştii spun că acesta poate fi consumat atât sub formă de ceai, infuzie, cea mai des întâlnită formă, cât şi sub formă de tincturi sau unguente. Toate au proprietăţi miraculoase.

Vă mai recomandăm şi:

Noile măsuri de relaxare. Se elimină masca în spaţiul liber şi se renunţă la carantina de noapte DOCUMENT

Medicul român decorat de preşedintele Franţei explică scandalul numărării deceselor de Covid. Diferenţa ar fi de circa 20.000 de morţi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite