Călăraşi: Superstiţii pentru ultima noapte din an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Neagu a pregătit deja calendarul din ceapă
Elena Neagu a pregătit deja calendarul din ceapă

În noaptea de Revelion, trebuie să se ţină cont de câteva amănunte pentru ca Anul Nou să aducă belşug, sănătate şi bani. De Anul Nou, oamenii trebuie să aibă casa curată, masa plină cu bunătăţi, să fie îmbrăcaţi cu haine noi şi fiecare să confecţioneze câte un lucru cât de mic, ca în anul ce urmează să fie prosperitate.

„Din bătrâni se mai spune că în noaptea de Revelion, în casă trebuie să fie mult zgomot, voie bună şi distracţie. Zgomotul este bun pentru alungarea spiretelor rele, iar muzica şi distracţia înseamnă că în anul ce urmează va fi mai bun“, ne-a declarat Alina Paul, şef  Birou Etnografie din cadrul Muzeului Dunării de Jos.

Dorinţe şi bani

La miezul nopţii, trebuie ca fiecare să îşi pună o dorinţă, având şanse de peste 80% să se îndeplinească. Nu trebuie ca în prima zi din an să se dea bani cu împrumut şi nici să se facă datorii, pentru că aşa va fi tot anul 2011. Îmbrăcămintea de culoare roşie înseamnă iubire şi energie, iar negrul trebuie evitat deoarece atrage evenimente triste. Banii nu trebuie să lipsească din buzunare. Acesta este semn de belşug.

Cine trebuie să bată la uşă

Pentru ca noul an să fie curat şi ca eforturile să fie pline de succes, în casă trebuie să intre un bărbat. Dacă o femeie intră prima în casă , anul 2011 va fi străbătut de încercări grele. O lumânare aprinsă sau o lampă care va arde toată nopatea, prevesteşte un an nou luminos şi îmbelşugat.  „La miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă şi să se spună următoarea urare: „Anul vechi să iasă, cel nou să intre“, iar partenerul de viaţă trebuie sărutat ca să aveţi parte de fericire. Nu se foloseşte foarfeca de Revelion, pentru că se taie norocul şi nici nu trebuie ca cineva să plângă, fiindcă aşa va fi tot anul“, a spus Alina Paul.

Colindători

Primirea colindătorilor aduce sănătate şi belşug. În prima zi a anului Capra şi Pluguşorul sunt în tradiţia acestei sărbători. Nu trebuie uitată nici Sorcova care specifică binecuvântarea casei şi celor care locuiesc.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite