Călăraşi: Cum să vă apăraţi împotriva incendiilor în preajma sărbătorilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bradul de Craciun se poate aprinde daca nu este folosit corespunzator
Bradul de Craciun se poate aprinde daca nu este folosit corespunzator

Pentru a nu avea parte de accidente nefericite, pompierii ne fac cateva recomandari.

În anii precedenţi, în perioada sărbătorilor de iarnă, proprietatea individuală a fost cea mai afectată de flăcările scăpate de sub control. Dintre împrejurările şi cauzele care au declanşat incendii în intervalul mai sus menţionat, pompierii amintesc: sacrificarea animalelor şi utilizarea focului deschis în curţi, construirea şi utilizarea afumătorilor, amenajarea brazilor de Crăciun, exploatarea mijloacelor de încălzire.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi atrage atenţia asupra următoarelor măsuri şi reguli de apărare împotriva incendiilor ce se impun a fi respectate în această perioadă: Supravegheaţi jocul copiilor şi asiguraţi-vă că acesta se desfăşoară la vedere şi nu în spaţii închise cum ar fi: poduri, fânare, adăposturi de animale etc.

Focul deschis se va utiliza la distanţe de siguranţă faţă de materialele combustibile, sub supraveghere strictă, cetăţenii fiind pregătiţi (cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor adecvate) să intervină în caz de nevoie; jăratecul şi cenuşa rezultate, după ce au fost stinse cu apă, vor fi depozitate în gropi special amenajate; afumătorile se construiesc respectându-se distanţele minime de siguranţă la foc faţă de vecinătăţi, este strict interzisă improvizarea afumătorilor în podul caselor de locuit; focul din afumători nu se lasă nesupravegheat şi va fi stins pe timp de noapte.

Acordaţi o atenţie deosebită utilizării în siguranţă a mijloacelor de încălzire cu combustibil solid, lichid sau gazos, prin evitarea supraalimentării sobelor cu sau fără acumulare de căldură, prin asigurarea supravegherii permanente şi neamplasarea acestora în zonele de circulaţie.

Nu utilizaţi artificiile, petardele, rachetele şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. Astfel de activităţi se vor desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, arbori sau vehicule, nu permiteţi copiilor utilizarea unor asemenea mijloace pirotehnice.

Nu parcaţi autovehiculele în locuri care să blocheze sau să îngreuneze accesul autospecialelor de intervenţie ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă.       Nu lăsaţi bradul cu instalaţii electrice de împodobire în funcţiune, nesupravegheate!

Pompierii vă recomandă să nu amplasaţi bradul în vecinatatea surselor de căldură deschise (radiatoare, aragaze, reşouri etc.), sau în imediata vecinătate a pieselor de mobilier, ci la o distanţă suficientă; lumânările şi artificiile aprinse trebuie să fie fixate cât mai bine, căci ele ar putea foarte uşor, prin cădere, cauza un incendiu.
     

Nu lăsaţi bradul cu lumânări şi artificii aprinse, instalaţiile electrice de împodobire în funcţiune, nesupravegheate. Evitaţi să puneţi în brad podoabe inflamabile. În familiile cu copii, mai ales în timpul Sărbătorilor de Craciun, păstraţi la locuri sigure chibriturile şi brichetele.
















Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite