Buruienile de primăvară, cei mai puternici antioxidanţi. Cum se consumă verdeţurile care întăresc imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Loboda, o buruiană cu beneficii importante pentru sănătate FOTO Costel Crângan
Loboda, o buruiană cu beneficii importante pentru sănătate FOTO Costel Crângan

Ştevia, spanacul şi loboda, cele mai banale plante de primăvară, echilibrează sistemul imunitar după sezonul rece când a fost privat de vitamine şi minerale. În tradiţia populară se spune că schimbă sângele.

“Este indicat, pentru a profita la maxim de beneficiile pe care le oferă verdeţurile de primăvară, să le mâncăm crude, adăugate, alături de usturoi şi ceapă verde, ridichi, morcovi dar şi alte rădăcinoase, în salate peste care putem pregătii un dressing simplu din ulei, puţină zeamă de lămâie sau sau oţet balsamic”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Pentru ne putea bucura din plin de beneficiile buruienilor de primăvară, este nevoie să fim atenţi la modul de pregătire a verdeţurilor. Astfel, dacă sunt gătite timp îndelungat, ele îşi pierd exact calităţile pentru care vrem să le consumăm.

Ştevia aduce energie

Ştevia este recunoscută pentru puterea ei de a regla nivelul de zahăr din sânge. Este benefică pentru tratarea unor afecţiuni precum hipertensiune, diabet, oboseală, indigestie, deranjamente stomacale, arsuri, slăbire, gripă, răceală, gingivită, carii dentare, mătreaţă, osteoporoză, infecţii, dermatită sau riduri. Îmbunătăţeşte nivelul de energie, întăreşte sistemul imunitar şi stimulează activitatea mentală.

Spanacul, tonic al sistemului nervos

Spanacul este un întăritor al sistemului imunitar, are numerose proprietăţi nutritive şi tonifiante. Această legumă combate scorbutul (cauzat de lipsa de vitamina C) şi este un remineralizant de mare valoare. De asemenea, ajută la purificarea tubului digestiv, la tonifierea miocardului şi la stimularea activităţii inimii. Consumul de spanac creşte cantitatea de urină eliminată, stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare, facilitează eliminarea viermilor intesinali, previne infecţia gingiilor şi este un tonic al sistemului nervos.

Frunzele verzi trebuie consumate din belşug datorită conţinutului mare în clorofilă. Spanacul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură. Frunzele verzi  sunt sărace în calorii, iar o porţie şi jumătate din aceste legume pe zi poate reduce cu până la 14% apariţiei diabetului.

Loboda, bogată în fier

Frunzele de lobodă sunt diuretice, depurative, laxative şi detoxifiante. Pigmentul său roşu intens atestă prezenta unor antioxidanţi puternici, care ajută la regenerarea organismului şi creşterea rezistenţei în faţa bolilor. Conţine o cantitate mare de vitamina C, dar şi vitamina K, fier, antioxidanţi, calciu şi magneziu.

Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conţinutul de antioxidanţi, utili în prevenţia cancerului şi a îmbătrânirii premature. Vitamina C prezentă în concentraţie foarte mare susţine sistemul imunitar şi susţine regenerarea celulară, iarvVitamina K favorizează fixarea calciului în organism. 

“Este şi un excelent diuretic, favorizează urinarea şi eliminarea toxinelor din organism. Atenţie însă în cazul persoanelor care suferă de litiază renală sau gută, fiindcă loboda conţine acid oxalic, o substanţă dăunătoare acestora.

Din punct de vedere gastric, conţinutul de fibre din lobodă are beneficii asupra tranzitului intestinal. Consumul de lobodă ameliorează constipaţia prin efectul laxativ uşor şi poate preveni apariţia ulcerului sau a cancerului”, spun medicul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite