Atenţie la ce cumpăraţi ! Medicii veterinari ne învaţă cum să deosebim mielul de câine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mieii, la mare căutare înaintea Paştelui Foto:Arhivă Adevărul
Mieii, la mare căutare înaintea Paştelui Foto:Arhivă Adevărul

Apropierea Paştelui înseamnă nu numai credinţă, ci şi prilej de îmbogăţire pentru unii comercianţi nu tocmai oneşti. Pentru a-i feri pe consumatori de eventualele curse întinse de aceştia, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimetelor Călăraşi îi învaţă pe oameni cum să deosebească mielul de câine, cum să-şi dea seama dacă marfa este proaspătă sau dacă animalul era sănătos când a fost sacrificat.

Medicii veterinari au demarat deja o serie de controale în pieţe, dar şi la amgazinele care comercializează produse destinate sărbătorilor pascale:ouă, lapte şi produse lactate ,precum şi diverse produse de panificatie. În acelaşi timp, inspectorii urmăresc şi modul de respectare a condiţiilor sanitar-veterinare din târgurile de animale, pieţele agro-alimen­tare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi alimentaţie publică.

Iată câteva dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească produsele specifice sărbătorilor pascale:

Carnea de miel sau ied

Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare (şi după sacrificare, iar în urma examinarii nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor.

La nivelul judeţului există autorizate sanitar-veterinar 5 abatoare pentru specia ovine / caprine. Carnea de miel provenită din abatoare autorizate este marcată cu o ştampilă de sănătate de formă ovală, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripţionate următoarele:

- în partea superioară denumirea tării respectiv „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al ţării „RO”, în cazul cărnii obţinute în abatoare din România,

- în centru numărul de autorizare sanitar veterinar

- în partea inferioară abrevierea Comunităţii Europene, respectiv: CE, EC, EK, CEE, etc. cu majuscule.

Ce ştampilă trebuie să fie pe produs

Carnea de miel (ied) care se obţine prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar - are aplicată o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri:

- în partea superioară: "ROMÂNIA", cu majuscule;

- în centru: indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii. Imediat sub acesta se înscrie numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii;

- în partea inferioară: "CONTROLAT SANITAR-VETERINAR", cu majuscule

  Particularităţi

Din punctul de vedere al particularităţilor specifice speciei precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, dentiţia incisivă lipsind, iar membrele anterioare şi posterioare se termină în copite. În acest sens este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru. Facem aceste precizări în vederea prevenirii substituirii acestor cărnuri cu cea de câine, care sunt uşor de confundat pentru o persoană neavizată”, spun inspectorii.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite