Alerta de vreme rea, cu vânt lapoviţe şi chiar ninsori, pune pe jar autorităţile. În Bărăgan s-au montat parazăpezile

Alerta de vreme rea, cu vânt lapoviţe şi chiar ninsori, pune pe jar autorităţile. În Bărăgan s-au montat parazăpezile

La munte se anunţă ninsori Foto:Marian Iliescu/Adevărul

Vremea rea pune stăpânire pe aproape toată ţară. Meteorologii anunţă zile cu precipitaţii, vânt nervos, lapoviţe şi chiar ninsori la munte. Prefectura Călăraşi se pregăteşte de iarnă. Autorităţile au început deja să monteze parazăpezi în zonele cele mai periculoase.

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a dat, sâmbătă, o avertizare de intensificări ale vântului şi precipitaţii mixte la munte. “În intervalul menţionat, vântul va prezenta intensificări la munte, unde pe creste rafalele vor depăşi 80...90 km/h, dar local şi în restul ţării, cu viteze de până la 50...60 km/h. În special în a doua parte a zilei de duminică, 15 noiembrie, în nordul Carpaţilor Orientali va ninge, iar în celelalte masive montane, la altitudini de peste 1500 m, vor fi precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Astfel de manifestări vor fi posibile şi în Maramureş şi în nord-estul Transilvaniei.

Precipitaţii din belşug

Specialiştii au anunţat în urmă cu o lună că de la jumătatea lui noiembrie, vremea se schimbă radical, iar precipitaţiile nu lipsesc, urmând ca în nordul ţării şi în est să plouă chiar mai mult decât de obicei. E posibil ca la final de noiembrie să apară şi primii fulgi de zăpadă, semn că iarna începe, în nord şi la munte - lapoviţe şi ninsori. Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limite apropiate de mediile climatologice în majoritatea regiunilor, exceptând centrul şi local nordul şi estul ţării, unde vor fi posibile cantităţi medii peste norme.  

În decembrie,  mai cald în Dobrogea şi Banat

Decembrie, prima luna de iarnă, vine cu temperaturi medii peste valorile celor normale şi tot în jumătatea de sud a ţării: O-3 grade în Dobrogea, O-2 grade în Banat, minus 1- 1 grad în Muntenia şi minus 5-O grade în Moldova. Şi precipitaţiile vor depăşi limita normală doar în centrul ţării.
Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de acurateţe de aproximativ 60%.Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: când vin primele ninsori şi ce ne aşteaptă în decembrie, luna în care vremea o ia razna

Prognoza meteo. Ce vreme aduce luna octombrie, de când se încălzeşte şi unde se anunţă ploi torenţiale

Prognoza meteo pe 3 luni. Când vine prima zăpadă, cât de cald va fi în decembrie şi unde plouă cel mai mult

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările