VIDEO Turul cascadelor din judeţul Buzău, terapie prin frumos şi relaxare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona de munte a judeţului Buzău are, pe lângă lacurile deja ştiute de turişti, două căderi de apă foarte frumoase: La Şipot şi Pruncea. Cascadele impresionează nu atât prin dimensiuni, cât prin frumuseţea lor şi a peisajului din jur. Sunt, de asemenea, un pretext pentru turişti de a vizita şi alte obiective deosebit de frumoase ale Buzăului.

Cascada La Şipot se află în comuna Chiojdu. Din Capitală, sunt 135 de kilometri, de la Ploieşti sunt 50 de kilometri, prin Vălenii de Munte, iar din Buzău, 65 de kilometri.

Accesul se face dinspre Drumul Naţional 10, care leagă Buzăul de Braşov. Dacă veniţi dinspre Buzău, de la Cislău viraţi la dreapta, pe drumul judeţean 102 B, de unde mai aveţi de mers aproximativ 20 de kilometri.

Dinspre Vălenii de Munte, mergeti spre Drajna - Ogretin - Nucşoara şi apoi aveţi la dreapta (spre Starchiojd) Valea Plopului. Coborâţi serpentinele, treceţi de o clinică cu gard de piatra şi peste 400 de metri este o troiţă şi staţia de autobuz. Mergeţi înainte pe direcţia Starchiojd şi treceţi dealul la Chiojdu Mic. La un pod viraţi stânga brusc şi mergeţi până când veţi observa indicatorul: "spre Cascadă".

”Cascada La Şipot este o cascadă de cinci - şase metri înălţime, într-o zonă absolut sălbatică, nepipăită, necontrolată”, o descrie Ioan Lezeu, proprietar de pensiune din Chiojdu.

buzau

Chiar în dreptul cascadei La Şipot a fost amenajată o pensiune cu 58 locuri de cazare în apartamente sau căsuţe. Oferta pensiunilor este bogată în zonă. 

Cei care vor să descopere aerul curat şi frumuseţea zonei, sunt sfătuiţi să renunţe la maşină şi să meargă pe mâna sătenilor care la un preţ modic le oferă o plimbare pe Valea Chiojdului în căruţe tradiţionale. Tot de la Chiojdu se poate pleca în drumeţie spre ”Lacul Vulturilor” sau ”Lacul fără fund”, aflat în apropierea Vârfului Mălâia, la 1.400 metri altitudine.  

Cascada Pruncea – Caşoca, cea mai frumoasă cascadă din judeţul Buzău, este situată în Masivul Podul Calului, la aproximativ 10 kilometri de Barajul Siriu. 

Este o cădere de apă ce măsoară 17 metri, situată pe râul Caşoca. Întreg bazinul pârâului Caşoca cuprinde o suprafaţă de 5.990 hectare, din care trei sferturi se găsesc pe stânga firului apei şi numai o pătrime pe dreapta. Întregul bazin este împădurit, cu fag, brad şi molid. 

În partea stângă a cascadei există o deschizătură, folosită, conform legendei, ca ascunzătoare de haiducul Gheorghilaş, fost pandur în oaştea lui Tudor Vladimirescu.

Sursa lataifas.ro

image

La Cascada Pruncea se ajunge relativ uşor. Cum vii de la  Nehoiu spre baraj, virezi la dreapta pe drumul care duce spre Cabana 14 Scaune. Trebuie reţinut că traseul de aproape 4 kilometri până la cascadă se face pe un drum pietruit şi durează cam 20 de minute. Se mai merge pe jos aproximativ 200 de metri însă merită efortul.

Variante de cazare sunt atât în vecinătatea rezervaţiei, în pensiunea 14 Scaune, dar şi în localuri din jurul lacului de acumulare Siriu, un alt obiectiv turistic important al Buzăului. “Peisajul de aici rivalizează cu zone similare din ţări cu turism avansat”, spune Sergiu Tutulan, administratorul pensiunii Izvorul Bucuriei, din Siriu. 

Un alt obiectiv turistic important din judeţul Buzău este lacul de acumulare Siriu, o întindere de apă care s-a acumulat prin sugrumarea apelor râului Buzău. În urma construirii barajului, drumul naţional care leagă Buzăul de Braşov şi-a schimbat ruta, ocolind lacul de acumulare Siriu iar în acest scop au fost construite mai multe viaducte spectaculoase.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite