VIDEO Buzăul, capitala sportului practicat de tinerii cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă viaţa i-a pus la grele încercări, pentru că s-au născut cu handicap ori au dobândit infirmităţi, nu vor să se lase învinşi de soartă. Mai mulţi tineri în scaune rulante şi-au propus să meargă prin ţară, ca să le demonstreze persoanelor cu handicap că sportul, sub orice formă ar fi el, le poate ameliora suferinţa. Buzăul îi găzduieşte, timp de două zile, pe sportivii cu handicap locomotor, în cadrul Jocurilor „Special Olympics”.

Sportivii cu handicap locomotor, membri ai Fundaţiei Motivation România, derulează un proiect care are drept scop promovarea sportului în scaun rulant. Marţi, au chemat în Sala Sporturilor câteva zeci de copii şi tineri din Buzău, cu infirmităţi, pentru a-i provoca la mişcare.

Florin, un ploieştean de 22 de ani, este unul dintre instructori. Nu a mers niciodată şi, până în anii adolescenţei, se deplasa numai cu ajutorul braţelor. Are scaun rulant de numai câţiva ani. „Eu, de mic copil, n-am avut cărucior. Astfel, toată forţa mea din picioare este în mâini. De exemplu, pot să joc fotbal sau tenis. Şi acum, la mine la liceu, fac foarte mult sport şi pe asta mă bazez foarte mult. Nu vreau să am gânduri negative din cauză că nu am picioare. Trebuie să trec peste asta”, a spus Florin.

Printre voluntari se află şi Marian, un dâmboviţean de 38 de ani, care a rămas invalid la Revoluţie, împuşcat de militari. „M-au confundat cu un terorist. Au tras în mine şi am am căzut. Am fost ridicat de acolo de fratele meu, după ce s-a tras şi asupra lui. Deci, confuzia era mare în momentele acelea. Am fost dus la spitalul judeţean, unde li s-a spus alor mei că nu mai trăiesc. A doua zi am fost transportat la Bucureşti, iar după o lună, am fost trimis în Franţa, pentru recuperare. Fac sport pentru că trebuie să mă întreţin, să mă menţin în formă, dar şi pentru că îmi place”, mărturiseşte Marian.

Zeci de buzoieni au acceptat provocarea membrilor fundaţiei Motivation şi s-au înscris la câte unul dintre sporturile propuse de organizatori. „Ne dorim ca numărul persoanelor cu dizabilităţi care ies din casă şi care se implică în activităţi să crească constant, ca noi să fim un factor în această schimbare. Sportul în scaun rulant este, în primul rând, un adjuvant pentru recuperarea fizică, apoi are efecte importante în plan psihic, pentru că oamenii văd că pot aduna anumite limite”, a declarat Erika Garnier, organizatorul evenimentului. 

Proiectul fundaţiei Motivation este finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internaţională. Acţiunea a marcat debutul Jocurilor Regionale „Special Olympics” România, organizate cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Buzău, pe durata a două zile. Evenimentul sportiv se adresează  sportivilor cu dizabilităţi intelectuale, care vor participa la două probe de concurs: gimnastică şi badminton sau bocce.

Citeşte şi: 

VIDEO Loc viran din Buzău, pe cale să devină groapa de gunoi a oraşului

Un tânăr din Ucraina cere protecţia statului român. Rătăcea, fără documente, pe străzile Buzăului

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite