VIDEO Cum a pierdut o femeie şase ani de vechime în muncă printre ruinele fermei la care a lucrat

VIDEO Cum a pierdut o femeie şase ani de vechime în muncă printre ruinele fermei la care a lucrat

Îşi caută vechimea în muncă sub mormane de moloz. Demersul unei femei din Buzău de a-şi completa dosarul de pensionare s-a împotmolit printre ruinele sediului unei foste staţiuni de cercetare. În locul unei arhive, fosta angajată a găsit ziduri fără acoperiş şi feresetre, pe jos fiind împrăştiate dosarele cu statele de plată care ar fi trebuit să-i dovedească perioada lucrată aici.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Elena Jugănaru, o femeie trecută de 60 de ani, vrea să iasă la pensie şi pentru a strânge dovezi ale anilor munciţi a pornit în căutarea statelor de plată de la primul său loc de muncă, Staţiunea de Cercetare Pomicolă Cândeşti. Când a ajuns la unitatea în care şi-a petrecut primii şase ani în câmpul muncii a descoperit doar nişte ruine.
 
În locul clădirii cu arhiva unităţii, fosta zilieră a mai găsit doar pereţii, fără acoperiş şi geamuri. Sub un strat de moloz se aflau şi dosare ale muncitorilor care s-au perindat prin fermă din anii '60 până după Revoluţie.
 
Cu mâinile goale a scormonit, cât a putut, prin resturile arhivei deteriorate pentru a-şi recupera anii de muncă, însă abia a găsit câteva file în care apare numele ei. ”Au lăsat totul în paragină şi nu a interesat pe nimeni că aici sunt documente importante. Am găsit file din statele de plată unde apare numele meu dar ce să fac cu ele fără o adeverinţă, fără nimic care să îmi dovedească anii munciţi”, spune Elena Jugănaru. 
 
Nu o ajută cu nimic nişte hârtii smulse dintr-un registru, deoarece Casa de Pensii are criterii stricte pentru stabilirea vechimii. Din păcate, dosarele din arhiva fermei nu au dubluri, fapt confirmat de un fost director al staţiunii, Petre Grivu.
 
Cei şase ani de vechime pierduţi printre ruinele fostei staţiuni de cercetare din Cândeşti se vor reflecta în venitul pe care Elena Jugănaru îl va avea după pensionare. Ca ea sunt mulţi şi din păcate singura lor şansă de a-şi demonstra anii petrecuţi ca zilieri vine de la instanţa judecătorească. Au de parcurs însă procese îndelungate, în care vor avea nevoie de martori dintre foştii colegi de muncă şi multe documente justificative.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările