Scheletele a două persoane care au trăit la mii de ani una după cealaltă, găsite în aceeaşi groapă

Scheletele a două persoane care au trăit la mii de ani una după cealaltă, găsite în aceeaşi groapă

Sursa Muzeul Judeţean Buzău

O descoperire importantă pe şantierul arheologic din satul Lipia se conturează a fi una dintre marile provocări ale istoricilor Muzeului din Buzău. Este vorba despre o necropolă cu rămăşiţele a cel puţin două persoane. Primul schelet pare a fi din perioada medievală, iar celălalt, din Antichitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Echipa de arheologi care lucrează în aceste zile pe şantierul de la Lipia a postat pe Facebook câteva fotografii care surprind recenta descoperire. Este vorba despre două schelete care, deşi par a fi fost îngropate în acelaşi mormânt, fiind extrem de aproape, provin din epoci diferite. Oasele se aflau la aceeaşi adâncime, aproape de suprafaţă. 
 
„Adâncimea la care se face descoperirea nu este întotdeauna un factor determinant în stabilirea vechimii unui artefact. Ne aflăm într-o zonă agricolă, unde zeci de ani s-a arat”, spune Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.
 
Potrivit directorului Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, unul dintre schelete pare a fi al unui creştin, după modul în care a fost înmormântat, cu faţa în sus. Celălalt este vechi de peste două mii de ani, indiciul fiind poziţia chircită. 
 
„Este vorba, de fapt, de cel puţin două necropole care s-au suprapus, la un moment dat. Se vede, de asemenea, un alt os, un femur, îngropat lângă cele două schelete. Probabil că vom găsi mai multe rămăşiţe în urma săpăturilor”, spune Daniel Costache.
 
 
Toată zona din vecinătatea dealului Istriţa a fost înţesată de-a lungul vremii de aşezări umane. Chiar la Lipia, în anul 2018, specialiştii Muzeului Judeţean au descoperit urmele unei aşezări vechi de 6.000 de ani, precum şi mai multe artefacte. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările