Reţeta de homar Thermidor: cum să-l prepari în mai puţin de 30 de minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Deşi pare pretenţios la gătit, Homarul Thermidor poate fi preparat în mai puţin de 30 de minute, cu multă uşurinţă, dacă este respectată reţeta originală. Cristi Dobre, bucătar român din Anglia, ne îndeamnă să savurăm gustul special al acestei delicatese a oceanelor lumii. Sosul folosit în mod tradiţional pentru homarul Thermidor se poate la fel de bine servi cu legume sau paste.

Pentru reţeta propusă de Chef Cristi Dobre, avem nevoie de un homar proaspărt, de aproximativ 750 de grame, cel mult un kilogram, pe care îl putem procura din pescării sau supermarketuri. 

Elasticul de pe cleştii crustaceului nu trebuie scos, pentru că ideal ar fi, spune bucătarul nostru, ca homarul să fie fiert viu în apă clocotită.

”Ne trebuie o oală cu apă clocotită, cât să acopere homarul, în care vom adăuga câteva boabe de piper, patru sau cinci foi de dafin. Când apa clocoteşte, vom introduce homarul viu în oală. Poate fi şi homar congelat, în cazul celor cărora le este milă. Homarul va fierbe circa 15 minute până când va avea culoarea roşie după care va fi scos şi pus la răcit aproximativ o oră. Apoi îl vom tăia pe lung în două părţi egale şi eliminăm intestinele prin spălare”, spune Chef Cristi Dobre.

buzau

Pentru reţeta de sos care însoţeşte homarul Thermidor avem nevoie de:

- o ceapă de apă tocată fin; 

- 2 linguri de unt; 

- 1 pahar de vin alb; 

- 50 ml coniac;

- 400 ml de smântână de gătit;

- 1 lingură de muştar; 

- 1 lingură de pătrunjel tocat;

- sucul de la jumătate de lămâie;

- brânză Cedar.

”Vom sota ceapa cu unt, după care adăugăm foile de dafin, flambăm compoziţia cu coniac, apoi stingem cu vinul alb. Adăugăm smântăna de gătit, fierbem circa 5 minute, adăugăm muştarul şi sucul de lămâie în sos după care amestecăm viguros până când începe să se lege devenind un sos gros”, spune Chef Cristi Dobre. 
Imagine indisponibilă

Vom aşeza cele două jumătăţi de homar pe o tavă, cu carnea în sus, peste care adăugăm sosul şi răzuim brânza cedar atât cât dorim. Îl punem la cuptorul încins în prealabil pentru aproximativ 10 minute, cât să se topească brânza.

”Cleştii homarului ascund o carne foarte gustoasă dar pentru a fi scoasă necesită atenţie pentru a nu o distruge şi a nu ne răni. De aceea, vom folosi un prosop de bucătărie de bumbac curat în care vom înveli unul din cleşti apoi încet-încet vom lovi uşor cu ciocanul de şniţele până vom crăpa cleştele. Îl vom scoate din prosop şi cu grijă îndepărtăm partea osoasă. Carnea din cleşti o vom pune deasupra homarului înainte de a răzui brânza cedar”, spune Cristi Dobre.

Homarul a fost gătit "Thermidor" prima dată în 1894, de bucătarul Tony Girod, la restaurantul parizian "Cafe de Paris", cu ocazia lansării piesei de teatru "Thermidor" scrisă de Victorien Sardou. Numele preparatului ar fi fost  inspirat de temperatura focului, prin care este trecut crustaceul, de cel puţin două ori, fiert şi copt.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite