Babicul şi cârnaţii de Pleşcoi, cumpărati în cantităţi mari de românii care se întorc în Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Babicul de Buzău şi cârnaţii de Pleşcoi par a fi nelipsiţi din bagajele românilor din Diaspora care pleacă peste graniţă, după vacanţa petrecută în ţară. Proprietarul unei carmangerii din Buzău spune că, în ultimele săptămâni, s-au înmulţit comenzile pentru afumături, în special la produsele specifice zonei.

Afumătoarea fabricii merge non-stop, pentru a asigura suficientă marfă în magazinele pe care le deţine în Buzău şi Prahova. 

Începutul lunii septembrie este una dintre cele mai bune perioade din an pentru Farica de ”bunătăţi de pe Valea Buzăului”, carmangerie cu produse tradiţionale din comuna buzoiană Mărăcineni. 

”Avem mulţi clienţi şi din Buzău, dar şi din afara judeţului. Cei mai mulţi întreabă acum de cârnaţii de Pleşcoi, de babicul sârbesc, cele mai căutate produse”, spune Mirela, vânzătoare la magazinul carmangeriei din Mărăcineni.

În aceste zile, trec pragul magazinului mulţi români din Diaspora care se pregătesc să plece înapoi, peste hotare, după vacanţa petrecută în ţară.  

”Am venit să cumpăr cârnaţi de Pleşcoi, semiafumaţi şi uscaţi, vreo patru kilograme, babic de Buzău, dar şi alte produse. Am fratele şi doi cumnaţi care pleacă acum şi ştiam că produsele de aici se păstrează foarte bine, plus că sunt şi foarte gustoase. O să plece cu ditamai proviziile”, spune o clientă a magazinului de afumături din Buzău.

buzaucarnatibabicplescoifrusinoiu

Clienţii de peste hotare investesc sute de lei în mezelurile pe care le pun în bagaj, ca să le aibă la păstrat până spre iarnă. Cu cât sunt mai uscate şi afumate, cu atât au termen mai mare de valabilitate. 

”Acum, în perioada asta, ne facem clienţii pentru afară ca să le trimitem ulterior pachete. Vin şi îşi iau cârnaţii de Pleşcoi, care sunt foarte cunoscuţi, babicul, dar mai încearcă şi altceva”, declară Constantin Frusinoiu, producător de afumături tradiţionale.
buzaucarnatibabicplescoifrusinoiu

Pentru a face faţă comenzilor care curg de pretutindeni, angajaţii carmangeriei lucrează la foc continuu.Peste 150 de kilograme de cârnaţi de Pleşcoi sunt preparaţi într-o oră,  după reţete vechi ale localnicilor de pe Valea Buzăului. 

”Au numai carne bună, de oaie şi de vită, plus condimente naturale. Se foloseşte maţ de oaie, natural, apoi se afumă cu lemn de esenţă tare. Cârnaţii merg la afumat, apoi se răcesc şi merg la magazin. În cel mult o oră sunt numai buni de livrat. Sunt proaspeţi, pentru că în fiecare zi facem cârnaţi”, ne asigură unul dintre preparatorii de mezeluri. 

buzaucarnatibabicplescoifrusinoiu

Babicul poate să ţină şi patru luni de zile, dacă e ţinut în hârtie şi la temperatură de maximum zece grade Celsius, fără umiditate. Secretul păstrării acestui produs, spun producătorii lui, stă mai ales în modul de afumare. 

”Nu trebuie ţinuţi la fum nici prea mult, nici prea puţin. Dacă îi ţii prea puţin, după ce se răcesc, nu mai sunt ok. Nici prea mult nu e bine, pentru că pe urmă se coc, se prăjesc, şi nu mai sunt ceea ce trebuie”, spune Constantin Frusinoiu, proprietarul carmangeriei din Mărăcineni.

buzaucarnatibabicplescoifrusinoiu

În 2019, Cârnaţii de Pleşcoi au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicaţie geografică protejată. Au la bază un amestec de carne de oaie, de vită, sunt afumaţi şi condimentaţi cu ardei iute, usturoi şi cimbru. 

Această combinaţie de ingrediente şi procesul specific de preparare le oferă un gust unic şi un nou statut alături de alte peste 1.450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Încă o şosea spectaculoasă, gata să intre în circuitul turistic. Leagă judeţele Buzău şi Prahova VIDEO

Ce pot descoperi turiştii în „Ţinutul Buzăului”. Zona, în Reţeaua Globală a Geoparcurilor protejate UNESCO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite