Unde puteţi face grătar la Braşov. Cine merge la pădure riscă amenzi mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrele lui Solomon este una dintre cele trei zone din Braşov unde se poate face grătar. FOTOArhivă.
Pietrele lui Solomon este una dintre cele trei zone din Braşov unde se poate face grătar. FOTOArhivă.

Braşovenii şi turiştii care merg la picnic în pădure aşa cum s-au obişnuit de-a lungul timpului riscă amenzi mari. Primăria a amenajat locuri speciale de grătar, iar cine nu respectă regulile va scoate din buzunar între 3.000 şi 5.000 de lei.

Braşovenii şi turiştii care merg la picnic în pădure aşa cum s-au obişnuit de-a lungul timpului riscă amenzi mari. Primăria a amenajat locuri speciale de grătar, iar cine nu respectă regulile va scoate din buzunar între 3.000 şi 5.000 de lei.

În prezent, în municipiul Braşov sunt amenajate trei zone de picnic care oferă vetre pentru grătare, dar şi coşuri de gunoi. Cele mai multe locuri pentru picnic sunt amenajate în zona „La Iepure“ din Răcădău, unde au fost montate 64 de mese, bănci, dar şi 64 de vetre pentru grătar. Celelalte locuri speciale de grătar din municipiu sunt la Pietrele lui Solomon, unde sunt 35 de mese şi vetre, iar alte două locuri sunt în cartierul Noua, respectiv lângă lac, unde sunt aproximativ 50 de mese.

Lacul de la Noua poate fi considerat locul perfect de relaxare. Cei mici se pot juca în două parcuri special amenajate, iar cei mari se pot plimba într-un peisaj de vis. Sute de braşoveni vin zilnic să se relaxeze la lac, să stea pe o bancă sau pur şi simplu să facă o baie de soare. Şi cum românilor le place să iasă la grătar, la Noua a fost amenajată şi o zonă specială pentru picnic. Au fost montate mese şi scaune din lemn, dar şi copertine care să-i ferească pe oameni pe ploaie, dar şi de arşiţa soarelui. Zeci de locuri de grătar sunt la Noua, iar vara ca să prinzi un loc trebuie să te trezeşti devreme.

Zona Pietrele lui Solomon se află în partea nord-vestică a Masivului Postăvaru, între Muntele Tâmpa şi rezervaţia Stejerişul Mare. Este un adevărat defileu natural cu peisaje superbe şi mult aer curat. La Pietrele lui Solomon se poate ajunge din cartierul istoric Şchei, prin Piaţa Unirii. De aici drumul de 2 kilometri se poate parcurge pe jos într-o jumătate de oră. În zonă este şi un perete natural de escaladă foarte căutat de amatorii de senzaţii tari. De la Pietrele lui Solomon se poate ajunge pe jos şi în Poiana Braşov, prin pădure pe drumul vechi.

Pietrele lui Solomon este şi zona unde în fiecare an Junii  ţin petrecerea din Duminica Tomii (prima duminică după Paşte) şi unul dintre cele mai căutate locuri de picnic din Braşov. În zonă sunt mese şi au fost amenajate vatre speciale pentru grătar pentru ca mediul să nu fie distrus.

Se spune că în urma unor disfuncţii magnetice zona este încărcată de ioni negativi care pot ameliora bolile cardio-vasculare. Ajută foarte mult şi aerul curat, liniştea şi susurul aperi cristaline. Specialiştii au confirmat faptul că zona este încărcată energetic.

Loc de picnic şi la Râşnov

Autorităţile locale din Râşnov au amenajat în Colţii Cheii, pe aproximativ 35 de hectare, un loc special destinat celor care vara ies la gratare sau care preferă vacanţele la cort în mijlocul naturii.

Au fost construite foişoare, mese şi băncii de picnic din lemn, au fost amenjate vetre de foc, locuri joacă şi de practicare a unor sporturi în aer liber – teren de fotbal cu gazon, teren cu nisip pentru volei.  În zonă există şi un traseu de mountain-bike, zona Râşnovului fiind cunoscută amatorilor de sporturi extreme, de la ciclism montan, la enduro, escaladă şi alpinism, până la bungee jumping şi coborâre cu tiroliană.

Reguli de la pompieri pentru un gratar în siguranţă:

utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;:
prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;
monitorizaţi în permanenţă arderea, deoarece, chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mari;
supravegheaţi continuu copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;
asiguraţi la locul arderii mijloace de stingere: un stingător sau o găleată cu apă;
înainte de plecare stingeţi focul şi acoperiţi cenuşa cu pământ. Strângeţi şi depuneţi toate resturile numai în locuri special amenajate.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite