Un medic braşovean îl contrazice pe ministrul Sănătăţii în privinţa identificării infecţiilor din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul braşovean Dan Grigorescu spune că problema lansată de ministru este falsă, investiţia în spitale moderna este carenţa din Sănătate
Medicul braşovean Dan Grigorescu spune că problema lansată de ministru este falsă, investiţia în spitale moderna este carenţa din Sănătate

Ministrul Sănătăţii, dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, declara, recent, că „Nu avem capacitatea de a identifica toate infecţiile. Situaţia este de aşa natură că, în acest moment, nu avem capacitatea de a pune în evidenţă toate aceste infecţii. În mod evident sunt probleme inclusiv cu contractul de management, lipsa personalului şi a procedurilor şi a capacităţii. Sunt mult prea puţini specialişti care să poată să pună în evidenţă aceste infecţii”.

În replică, un medic braşovean îl invită să vină în oraşul de la poalele Tâmpei, unde îl aşteaptă o mare surpriză: „Veţi putea constata că aici, chiar în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, sunteţi contrazis moment de moment, ceas de ceas, zi de zi. Şi încă de mult timp, cu mult înainte să declaraţi oficial că «România nu are capacitatea de a identifica toate infecţiile nosocomiale, una dintre cauze fiind lipsa personalului». Domnule Ministru, pentru noi, colectivul secţiei de chirurgie plastică, infecţiile nosocomiale nu mai au nici un secret din punct de vedere al identificării lor! În secţia noastră noi avem capacitatea (şi o punem şi în operă!) de a identifica în procent de 100% aceste infecţii, făra a avea nevoie de personal suplimentar (deşi suntem crunt sub-normaţi), fără a avea nevoie de prevederi explicite în contractul de management al şefului de secţie cu managerul şi fără a avea probleme cu procedurile şi capacităţile, pentru că pe unele le-am inventat şi aplicat noi, iar celelalte (capacităţile) există, doar că trebuie folosite la maximum”, spune dr. Dan Grigorescu, şeful Secţiei de plastică şi reconstructivă.

Mai mult, medicul braşovean precizează că pe această temă (a infecţiilor – n.a.) specialiştii braşoveni fac şi cercetare ştiinţifică, parţial comunicată naţional: „Am senzaţia că aţi intrat în această capcană, a comunicării unei informaţii care se vrea a avea caracter absolut, numai şi numai datorită celor care vă consiliază şi vă stabilesc subiectele de abordat în media. Şi care nu ştiu cât de profesionişti sunt!”.

Grigorescu susţine că pentru punerea în evidenţă a acestor infecţii avem suficient de mulţi specialişti în România, însă este necesară rigurozitatea aplicării de protocoale specifice de către colectivele de medici şi asistente din secţii: „Conştiinţa că se poate, conştiinţa că trebuie, conştiinţa că s-a terminat cu «lasă, că merge şi aşa!». Iar în ceea ce priveşte lupta cu infecţiile nosocomiale, să ştiţi de la noi, domnule Ministru, că nu de «echipe multidisciplinare» avem nevoie în primul rând, ci de circuite în spitale, fără de care pacienţii vor fi infectaţi, indiferent cât de mult respectăm celelalte reguli. Şi de multă disciplină, în cel mai simplu şi uman mod cu putinţă”.

„A sosit momentul de a investi în spitale”

„Observaţi că majoritatea cerinţelor pentru a aduce la nivel european (chiar şi la cel mai scăzut dintre ele) această bătălie nu au nevoie de fonduri? Sau, dacă chiar sunteţi dispus să cheltuiţi pentru rigurozitate, iniţiativă, inovare, conştiinţă, implicare, disciplină, (într-un cuvânt, în educaţia cadrelor medicale!) faceţi-o! Vă va costa infinit mai puţin decât să plătiţi salarii grase membrilor «echipei multidisciplinare» pe care nu o să-i asculte nimeni, chiar dacă vor patrula prin spitale cele 6-7 ore ale programului zilnic, încercând să convingă infecţiile nosocomiale să «stea liniştite la locurile lor» restul timpului până la 24! Şi, deşi doriţi să ne lăsăm convinşi de faptul că «sistemul (sanitar) este finanţat corespunzător posibilităţii României din 2016 de a-l finanţa şi corespunzător sistemului de valori în funcţie de care împărţim din sacul comun», vă mai fac o ultimă sugestie, bazată pe modul în care, chiar dumneavoastră, acceptaţi că se duce lupta cu infecţiile nosocomiale, respectiv «conform procedurilor standardizate din statele dezvoltate». Nu uitaţi că în aceste state o astfel de luptă este considerată a fi pierdută întotdeauna de sistemul sanitar de spital. Spun asta pentru că nu degeaba spitalele din aceste state sunt dezafectate/ demolate după ce au funcţionat 30 de ani!”, declară dr. Dan Grigorescu.

În acest context, medicul braşovean spune că ministrului îi rămâne să se lupte, „cu toate resursele de cadru didactic şi specialist în management” de care este capabil, pentru a-i convinge, argumentat, pe ceilalţi colegi din Guvern, că a sosit momentul de a investi în spitale, „prin planuri multianuale, multidecadale, cum or fi, dar să se înceapă odată!”.

„Abia atunci nu voi mai conteni să vă recunosc meritele. Iar dacă ceea ce am propus va reprezenta un bun punct de pornire pentru o astfel de abordare, vă confirm că nu vă vom cere drepturi de autor, ci dorim doar să daţi întâietate construirii unui Nou Spital al Braşovului, spital regional de urgenţă, al patrulea pe lista de trei despre care aţi afirmat că reprezintă prioritatea mandatului Dumneavoastră”.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite