Grădiniţa din Braşov care produce energie electrică în loc să consume. Cât a costat investiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădiniţa din Braşov care produce energie FOTO Primăria Braşov
Grădiniţa din Braşov care produce energie FOTO Primăria Braşov

Primăria Braşov a montat un sistem de panouri fotovoltaice pe o clădire în care funcţionează o grădiniţă. Proiectul urmează să fie implementat şi la Colegiul Meşotă şi, dacă se dovedeşte viabil, la mai multe şcoli şi grădiniţe din oraş.

Prima grădiniţă din Braşov care produce şi livrează energie este situată în cartierul Tractorul. Primăria Braşov a anunţat că Grădiniţa cu program prelungit numărul 34, situată pe strada Turnului, are un sistem de panouri solare care produce energie. 

Primăria Braşov a încheiat un parteneriat cu Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) în urma căruia a fost montat un sistem de panouri fotovoltaice, montat pe acoperişul grădiniţei.

Astfel, unitatea de învăţământ este prosumator, adică persoană fizică sau juridică producătoare de energie pentru consumul propriu şi care injectează surplusul în reţea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul lor de energie electrică. 

Pe acoperişul grădiniţei au fost montate 16 panouri fotovoltaice de 375 Wp fiecare, total instalat 6 kWp, o structură de susţinere, un invertor 5 kW, un smart meter, protecţii şi tablou conexiuni. Costul total al investiţiei este de 32.000 lei.

„Braşovul continuă să implementeze proiectele de investiţii care au ca scop tranziţia către un oraş prietenos cu mediul. Dacă săptămâna trecută anunţam faptul că toată energia electrică pe care o vom consuma în clădirile publice aparţinând municipalităţii şi în iluminatul public este regenerabilă, astăzi venim cu o nouă veste bună pentru braşoveni: avem prima grădiniţă prosumatoare.

Urmează Colegiul Naţional Ioan Meşotă, cu fonduri de la bugetul local, unde vom instala un sistem cu putere şi mai mare, care să facă faţă nevoilor acestei unităţi de învăţământ, dar care să poată vinde şi o cantitate mai mare în perioadele de vară. În funcţie de rezultatele obţinute, ne propunem să extindem acest program şi la alte unităţi de învăţământ, astfel încât să consumăm energie regenerabilă, dar să şi reducem costurile”, a declarat Allen Coliban, primarul Braşovului.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Pe urmele unui coleg braşovean al regelui Mihai I. Până unde au ajuns două adolescente să-i caute urmaşii

Viceprimarul din Predeal, implicat într-un accident cu un pieton 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite