Expoziţie 100% românească la Dino Parc. Roci unicat, schelete de dinozauri şi ouă vechi de 65 de milioane de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roca denumită după Dacia este unică în lume. FOTODino Parc.
Roca denumită după Dacia este unică în lume. FOTODino Parc.

Dino Parc, cel mai mare parc cu dinozauri din Europa de Est prezintă o expoziţie 100% românească cu roci şi fosile de dinozauri care au fost descoperite pe teritoriul ţării noastre.

DinRo Expo îşi propune să le arate românilor şi turiştilor străini care trec pragul parcului piese unicat care prezintă o parte din istoria românilor. Una dintre vedetele expoziţiei este roca vulcanică Dacit, unică în lume după cum spun organizatorii, şi care a fost denumită aşa după vechea provincie Dacia. Vizitatorii mai pot vedea şi alte zeci de roci adunate din toată România. Exponatele au şi plăcuţe care explică istoria rocilor şi a zonei din care provin, astfel că expoziţia poate fi o lecţie inedită de geologie.

Un alt exponat săpectaculos este Hatzegopteryxthambema, denumit astfel după zona Haţeg în care a fost descoperit. A fost cel mai mare dinozaur zburător descoperit vreodată, iar oasele sale pot fi acum admirate de vizitatori. O replică a sa a fost montată chiar la intrarea din Dino Parc. Hatzegopteryxthambema a fost descoperit în 1978 de către profesorul Dan Grigorescu în zona Haţegului. A trăit, acum cca 68 de milioane de ani, la sfârşitul perioadei Cretacice. Numele său este compus din cel al regiunii în care a fost descoperit, şi „pteryx”, grecescul pentru „aripă“. Cu o deschidere a aripilor de circa 12 metri, un craniu de aproximativ 3 metri, nemaiîntâlnit la niciun animal din trecut, cu oase puternice ale membrelor, în pofida capacităţii de a zbura, care implică uşurinţă, Hatzegopteryx thambema este cel mai mare pterozaur descoperit până în prezent.

Tot la expoziţie mai poate fi văzut şi scheletul aproape complet de mastodont descoperit la Racoşul de Sus. Mastodontul a fost descoperit în 2008 în timpul unor săpături la mina de la Racoşul de Sus. Scheletul are 7 metri lungime şi 3,5 metri înălţime şi aparţine speciei Anancus Arvernensis, care a trăit acum trei milioane de ani. Potrivit lui Demeter Laszlo, directorul Muzeului din Baraolt, scheletul este unic în lume deoarece este cel mai complet dintre toate cele s-au descoperit până acum.

La expoziţia de la Dino Parc mai puteţi vedea şi ouă de dinozaur vechi de 65 de milioane de ani.

Prin această expoziţie, lansată în contextul Zilei Naţionale a României, vrem să transmitem, împreună cu partenerii noştri,un mesaj unitar legat de rolul educaţiei şi al cercetării ştiinţifice pentru dezvoltarea culturală a societăţii româneşti. Mă bucură faptul că Dino Parc Râşnov joacă un rol activ în acest sens şi îşi reconfirmă titulatura de muzeu în aer liber. Dorinţa noastră este să le prezentăm vizitatorilor nu doar fragmente de istorie, ci şi motive de mândrie faţă de o colecţie de exponate unicat, care acum sunt mai cunoscute şi apreciate la nivel mondial decât în România”, a declarat Adrian Apostu, managerul Dino Parc Râşnov.

Acesta este primul weekend în care expoziţie poate fi vizitată, dar ea rămâne deschisă până pe 18 decembrie. Aveţi acces la ea în baza biletului de intrare la Dino Parc, bilet care costă 28 de lei pentru adulţi şi 22 de lei pentru copii. În sezonul rece parcul este deschiz între 10.00 şi 17.00.

Expoziţia este realizată în parteneriat cu Universitatea Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, Institutul Geologic Român, Muzeul Naţional Secuiesc şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

Dino Parc Râşnoveste o zonă de agrement şi un muzeu în aer liber, situat în apropiere de Cetatea Râşnov. Pe lângă un traseu impresionant cu 50 de dinozauri în mărime naturală, atestaţi ştiinţific, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuţe în arbori, un cinematograf 9D, traseu de aventură, labirint laser, expoziţii unicat şi multe alte zone interactive. De la deschiderea sa din iunie anul trecut a avut până acum peste 500.000 de vizitatori.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite