Cum facem diferenţa între infarct şi atac de panică. Cardiolog: „La infarct devine dezorientat pacientul şi se prăbuşeşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerea foarte mare în piept poate fi semnul unui infarct FOTO Arhivă
Durerea foarte mare în piept poate fi semnul unui infarct FOTO Arhivă

Infarctul şi atacul de panică au simptome asemănătoare, însă efectele lor sunt complet diferite. Infarctul are urmări ireversibile şi poate fi fatal.

Atacul de panică apare de obicei atunci când ne este frică de ceva, în urma unor şocuri emoţionale puternice sau a stresului prelungit.

„Sunt persoane care sunt predispuse la astfel de atacuri de panică, sunt acele persoane care suferă de anxietate. Atacul de panică se declanşează de obicei pe fondul unui stres emoţional intens sau atunci când persoana suferă un şoc puternic. Un atac de panică durează între 5 şi 20 de minute şi este neplăcut. Persoanele care sunt predispuse la astfel de atacuri învaţă în timp cum să evite situaţiile care le cauzează. Dacă atacurile se repetă frecvent atunci trebuie consultat un medic, deoarece sunt medicamente, anxiolitice de obicei, care pot preveni aceste atacuri“, spune medicul cardiolog Ioan Gonea.

Infarctul miocardic este mult mai periculos. Poate apărea la efort fizic, în cazul stresului foarte mare, dar de multe ori apare şi la repaus la persoanele cu probleme cardiace. Poate fi fatal, dacă nu se intervine rapid. „Infarctul este o problemă serioasă şi poate fi fatal la orice vârstă. Din cauza stresului a început să apară şi la persoane sub 40 de ani care nu se ştiau că au probleme cardiace. Bărbaţii sunt mai predispuşi la infarct decât femeile. De asemenea, persoanele suprapoderale riscă să facă infarct la vârste mai tinere“, mai spune medicul.

Durerea face diferenţa

Simptomele celor două afecţiuni sunt asemănătoare, dar intensitatea şi locul unde este poziţionată durerea poate face diferenţa. „La atacul de panică apar palpitaţiile, durerea în partea stângă, stările de sufocare, ameţelile şi chiar stările de leşin. În infarct apare imediat o durere foarte puternică în piept care poate coborî pe braţe. Pacientul devine dezorientat şi de multe ori se prăbuşeşte. Sunt şi cazuri în care infarctul este mai puţin sever şi poate fi dus pe picioare cum se spune. Omul simte însă o oboseală foarte mare imediat după criza cardiacă. Practic tipul de durere poate face diferenţa între un infarct şi un atac de panică. La infarct este mai intensă durerea şi este exact în piept şi uneori spre gât. La atacul de panică este mai puţin intensă şi senzaţia apare mai ales spre partea stângă“, mai spune cardiologul.

Nu ignoraţi simptomele

Dacă aveţi o criză care poate fi un atac de panică sau un infarct, cel mai bine este să mergeţi la medic. „Chiar dacă există o diferenţă între cele două afecţiuni, doar specialiştii pot fi siguri 100%. Pacientul nu poate face mereu această diferenţă. Cel mai bine atunci când apar dureri în piept, senzaţii de sufocare şi leşin este bine să vă prezentaţi la medic. Mai bine să veniţi degeaba, decât să ignoraţi simptomele şi criza să fie una fatală sau cu urmări pe termen lung“, mai spune medicul.

Pe aceeaşi temă:

Cele mai frecvente boli de inimă

Frigul agravează bolile de inimă. Cât de mult creşte riscul de infarct în timpul iernii şi ce ne sfătuiesc medicii să facem

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite