Costumele populare din sudul Transilvaniei nu sunt făcute în casă, în ultimele două secole. Povestea incredibilă a salvării iei de Săsăuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costume româneşti din Şcheii Braşovului în expoziţie la Muzeul Civilizaţiei Urbane din Braşov FOTO Ioan Buciumar
Costume româneşti din Şcheii Braşovului în expoziţie la Muzeul Civilizaţiei Urbane din Braşov FOTO Ioan Buciumar

Istoricul Alexandru Stănescu spune că, la Braşov, cea mai mare parte a costumelor populare se cumpăra, cel puţin în ultimele două, trei secole. Romii au salvat iile de Săsăuş, care le-au plăcut foarte mult şi pe care le-au cumpărat pentru soţiile lor.

Istoricul braşovean Alexandru Stănescu dezvăluie un adevăr surprinzător: cele mai multe părţi componente ale costumelor populare din zona Ardealului de Sud nu sunt făcute în casă, ci de către meşteşugari  şi cumpărate, apoi, din magazine. Şi afirmaţia nu face referire la zilele noastre, ci la ultimele două sau chiar trei secole, cel puţin atunci când vorbim de Braşov. 

„Costumele populare din Transilvania au cu atât mai multe elemente componente cumpărate de la meşteşugari cu cât nivelul de trai din zonă era mai ridicat. Din acest motiv, costumele populare din Şcheii Braşovului nu se mai făceau în casă încă de acum 200 de ani, iar unele elemente ale acestora erau de cumpărat încă de acum trei secole”, spune Alexandru Stănescu. 

Din acest motiv, multă lume, când vede costumele din Şcheii Braşovului, este tentată să creadă că este vorba de un costum popular polonez sau din alte părţi. Aceasta pentru că părţi importante din costum nu se făceau în casă, erau cumpărate, iar meşteşugarii care le făceau se inspirau în spaţiul Europei de Est unii de la alţii, în funcţie de ce vedeau în călătoriile lor. 

„Aşa stăteau lucrurile la Sibiu şi, mai ales, la Braşov. Cu cât urcăm spre nordul Transilvaniei, cu atât găsim tot mai multe părţi din costum făcute în casă. Dacă în Mureş şi Cluj există şi elemente cumpărate, în Maramureş întreg costumul popular se făcea în casă. Cum la Braşov breslele erau foarte puternice, ar fi fost o pierdere inutilă de timp pentru mare parte din populaţie să facă manual părţi din costum, când le putea cumpăra la un preţ accesibil”, mai spune Alexandru Stănescu.

Acesta a dezvăluit şi o poveste extrem de interesantă. „Ia de Săsăuş ar fi dispărut, dacă nu erau comunităţile de romi, în special în ultimul deceniu al perioadei comuniste. Vorbim despre o ie deosebit de frumoasă, din Mărginimea Sibiului, pe care nu o mai găsim aproape la niciun localnic”, povesteşte istoricul. 

Nimeni nu s-a gândit în perioada comunistă că iile din Săsăuş sunt o valoare de patrimoniu inestimabilă, astfel că acestea au fost la un pas să dispară. 

„Oamenii au început să scoată la vânzare prin târguri lucruri vechi pe care le aveau prin pod. Între acestea s-au găsit şi câteva ii din Săsăuş. Romii cumpărau lucrurile vechi de la cei care veneau la târg, iar aceste ii le-au plăcut foarte mult şi au cumpărat foarte multe pentru soţiile şi fetele lor. Vorbim de un număr destul de mare, astfel încât să se păstreze până în zilele noastre suficient de multe, deşi au trecut aproape patru decenii”, a încheiat Alexandru Stănescu.

Vă mai recomandăm:

Factură uriaşă la Electrica, pentru o bătrână care locuieşte în străinătate

Un tânăr a fost la un pas să-şi piardă viaţa după ce a căzut pe un munte urcat zilnic de sute de persoane

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite