Autorităţile cu „ochelari de cal” au pus în pericol viitorul unui copil. Drama străbunicilor care-l îngrijesc

Autorităţile cu „ochelari de cal” au pus în pericol viitorul unui copil. Drama străbunicilor care-l îngrijesc

Camera lui Andrei FOTO ASUM Braşov

Un copil şi străbunicul său trăiesc un coşmar din cauza modului în care au acţionat autorităţile în cazul lor. După ce a fost preluat prin încălcarea legii din faţa blocului, autorităţile l-au trimis într-un orfelinat, de unde copilul a fugit. Acum, străbunicul luptă să-l reînscrie la şcoală

Andrei a venit pe lume în 2009, într-o familie din oraşul braşovean Râşnov. Mama sa locuia împreună cu bunicii ei într-un apartament din centrul oraşului, însă, când băieţelul avea doar 7 luni, mama a decis să plece şi nu s-a uitat în urmă, nici măcar la copilul care plângea după ea. 
 
Bebeluşul a rămas în grija străbunicilor, care l-au crescut cu multă dragoste. Andrei este lumina ochilor celor doi bătrâni, cărora le spune „mamă” şi „tată”. Timpul a trecut, copilul a mers la şcoală, iar străbunicul îl însoţea în fiecare zi, atât de acasă la şcoală, cât şi înapoi. 
 
Într-o zi din ianuarie 2021, Andrei a mers cu copiii unor vecini la aceştia acasă şi nu s-a mai întors. Străbunicul a depus o plângere la Poliţie, dar, după câteva zile, Andrei a revenit în faţa blocului. Numai că micuţul nu a mai apucat să urce în casă, deoarece a fost luat de poliţişti şi de reprezentanţii Serviciului de Asistenţă Socială Râşnov şi predat Protecţiei Copilului. 

Asociaţia pentru Siguranţă Urbană şi Mediere a aflat de la străbunic ce s-a întâmplat şi a făcut public cazul.
 

A fugit din centru pentru că a fost bătut

 
Andrei a ajuns într-un centru de plasament de urgenţă, la Codlea, de unde a fugit şi a spus că l-a bătut o educatoare, după care instanţa a decis, la solicitarea Protecţiei Copilului, să fie internat într-un centru privat din Rotbav, unde erau condiţii mult mai bune.
 
„Vă informăm că minorul la care faceţi referire are stabilită, de către instanţa de judecată, măsură de protecţie, plasament, la un centru privat licenţiat. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a sesizat organele de poliţie în vederea cercetării tuturor aspectelor semnalate de către străbunic”, a explicat Protecţia Copilului.   
 
Când a aflat că micuţul care îi era atât de drag va rămâne într-un centru, străbunica a făcut un atac cerebral şi zace şi acum, imobilizată la pat. Femeia s-a ales şi cu alte probleme de sănătate şi pentru un străin care intră în casă este imposibil să petreacă prea mult timp, din cauza vaietelor acesteia. 
 
De la centrul privat, Andrei a fugit, în luna mai, pe jos, cu trenul şi cu autobuzul până la Râşnov, unde a ajuns speriat şi i-a cerut străbunicului să încuie repede uşa, să nu vină cineva să-l ia. Străbunicul a anunţat că băiatul este la el şi a spus că nu va lăsa pe nimeni să îl ia. 
 

Nu a mai mers la şcoală

 
Pentru că i se făcuse transferul la şcoala din Rotbav, Andrei nu a mai urmat cursurile până la sfârşitul anului şcolar. 
 
Între timp, străbunicul a făcut demersurile necesare pentru ca instanţa să ia decizia cea bună, ca Andrei să revină în familia în care a crescut, ceea ce s-a şi întâmplat. Cum a venit luna septembrie, bătrânul a încercat să-l reînscrie pe copil la şcoala pe care o urmase până la vârsta de 11 ani, când a fost luat cu forţa de acasă. 
 
„Am vrut să-l duc pe copil la şcoală şi mi-au zis că trebuie să-l înscriu şi că e nevoie de documente. Am fost la Codlea, unde a fost copilul prima dată şi am stat degeaba ore în şir, că nu mi-au dat niciun act. Am vorbit cu doamna Azota Popescu, de la Catharsis, care mi-a zis că se va ocupa de transfer”, a povestit străbunicul. 
 
Azota Popescu i-a explicat situaţia directorului şcolii de la Rotbav, care a îneţeles şi a spus că poate face transferul dacă acesta va fi solicitat de şcoala de la Râşnov. Aici, după explicaţii îndelungi, în care Azota Popescu a spus şi că minorul ar putea pierde încă un an de şcoală, directoarea a spus că trebuie convocat Consiliul de Administraţie, deoarece, între timp, începuse anul şcolar.
 
„Domnul A.D. (n. red. - străbunicul copilului) a ţinut permanent legătura cu şcoala, în fiecare zi copilul fiind adus şi luat de la şcoală. A încercat, pe cât a putut, ca elevul să fie curat şi să aibă zilnic pacheţel. S-a realizat o bună colaborare şcoală-familie, cu un interes sporit din partea familiei la dialog”, a scris, într-o caracterizare, învăţătoarea Cristina Neagu. 
 

Nu au fost respectate procedurile

 
Autorităţile, însă, au lucrat cu ochelari de cal în acest caz. Poliţiştii ar fi trebuit să verifice documentele oferite de Protecţia Copilului, prin care minorul a fost dus într-un centru, şi nu să-l ia direct de acasă. La rândul ei, Protecţia Copilului ar fi trebuit să ceară instanţei o ordonanţă preşedinţială pentru preluarea băieţelului, din moment ce nu avea acordul străbunicului. După cum spune Avocatul Poporului, Protecţia Copilului nu a respectat procedurile, iar poliţiştii au avut încredere oarbă într-o altă autoritate a statului, care încălca legea. 
 
Povestea a căpătat accente dramatice în momentul în care şi instanţa a decis că băiatul trebuie internat într-un centru, fără să ţină cont de faptul că Andrei fugise de două ori din centre şi că îşi doreşte să rămână în familia lui, care nu l-a pus în pericol. Dacă băiatul a fost victima unei infracţiuni, poliţiştii ar fi trebuit să investigheze suspectul, nu să interneze victima într-un centru de plasament. 
 
Chiar dacă nu a dat un răspuns oficial la solicitarea „Adevărul” privind modul în care au acţionat poliţiştii, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov a menţionat că este vorba despre un caz complex, care are mai multe implicaţii.
 
Acum, Andrei aşteaptă să meargă din nou la şcoală şi să poată fi fericit, alături de cei care l-au crescut cu multă dragoste. Copilul are cerinţe educaţionale speciale, motiv pentru care a beneficiat de un profesor îndrumător.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările