Ultravioletele de iarnă, duşmanul neştiut al tenului. Cum distruge pielea soarele reflectat de zăpadă la altitudini înalte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Razele de soare reflectate în zăpadă sunt la fel de dăunătoare pielii ca cele de vară. Iarna riscul este cu atât mai mare cu cât mulţi oameni îşi petrec timpul liber la munte. Gradul de expunere la radiaţiile solare creşte cu 4% la fiecare 300 de metri de altitudine.

Protecţia împotriva razelor de soare este obligatorie şi iarna, spun specialiştii. Chiar dacă este iarnă, iar soarele stă ascuns mai tot timpul după nori, nivelul radiaţiilor UV este la fel de crescut ca pe timp de vară. Ba mai mult, dacă este prezentă zăpada, nivelul radiaţiilor poate fi chiar mai mare, datorită fenomenului de reflexie ce are loc.

În ceea ce priveşte persoanele care îşi petrec vacanţa la munte, ele sunt mult mai predispuse arsurilor solare. În primul rând zăpada reflectă razele UV, deci la nivelul pielii va ajunge o cantitate de raze aproape de două ori mai mare decât incidenţa directă a acestora asupra solului. Pe de altă parte, cu cât altitudinea este mai mare, cu atât aerul este mai rarefiat şi razele UV pătrund în cantitate mai mare.

“Chiar dacă este iarnă este important să se ştie că soarele este aproape la fel de periculos ca vara. Astfel, este bine să se folosească o cremă cu grad mare de protecţie anti-UV de peste 30. De asemenea, faţă de cremele de protecţie folosite în timpul verii, în anotimpul răcoros este indicată folosirea cremelor grase, care să protejeze şi împotriva uscării şi degradării tenului datorită gerului şi vântului”, explică medicul dermatolog Alina Marcu.

Medicii îi sfătuiesc pe amatorii sporturilor de iarnă să înveţe să detecteze orice semn al pielii cu potenţial periculos pentru sănătatea organismului. Leziunile care nu mai trec, fisurile persistente ale buzelor, culoarea lor anormală trebuie semnalate urgent dermatologului. 

Totodată iarna trebuie să vă protejaţi şi ochii. Cea mai frecventă problemă oculară este arsura corneeană (fotokeratită sau oftalmia zăpezii), care apare după expunerea neprotejată la razele soarelui ce se reflectă pe zapadă sau apă. Protecţia ochilor se realizează prin alegerea ochelarilor de soare certificaţi.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite