Se anunţă viitură uriaşă pe Dunăre. Autorităţile brăilene se pregătesc pentru ce e mai rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supraînălţarea gurilor de canalizare este metoda folosită la Brăila împotriva inundaţiilor din zona portuară   FOTO Florentin Coman
Supraînălţarea gurilor de canalizare este metoda folosită la Brăila împotriva inundaţiilor din zona portuară   FOTO Florentin Coman

În condiţiile în care sectorul brăilean al Dunării se află deja în cod galben de inundaţii, iar Dunărea creşte vertiginos, Primăria Brăila se pregăteşte să ia măsuri pentru protejarea zonei portuare şi a falezei municipiului.

Astăzi, la Primăria Brăila a fost convocat Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căruia primarul Aurel Simionescu a solicitat Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila să notifice imediat municipalitatea atunci când Dunărea se va apropia de cota 600 la mira Brăila.

După cum a explicat primarul Simionescu, în jurul cotei de 600 cm există pericolul ca zonele mai joase din port şi de pe faleză să fie indundate, deoarece apa refulează prin gurile de canalizare. Aşa s-a întâmplat în 2010, când Dunărea a depăşit cu mult cota de 600 cm, ajungând până la 710 cm. După experienţa acelui an, municipalitatea a găsit o soluţie pentru evitarea inundaţiilor, procedând la supraînălţarea gurilor de canalizare din port cu tuburi metalice, care sunt ulterior umplute cu pământ galben. Astfel, apa nu mai refulează, şi zona rămâne uscată. Metoda a fost folosită cu succes în 2013 şi 2014, când cotele înregistrate la mira Brăila au depăşit valoarea de 630 cm.

„Prognozele hidrologice indică faptul că, pe fondul inundaţiilor din Serbia, în perioada 15, 16, 17 martie, debitul Dunării va fi, la intrarea în ţară de 12.000 metri cubi pe secundă. Asta face ca, spre sfârşitul lunii aprilie, la Brăila să avem un debit mai mare de 13.500 mc/s, şi o cotă la miră situată în jurul valorii de 645 cm”, ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.

dunbr2

În 2010, zona portului brăilean a fost inundată   FOTO Florentin Coman

Potrivit acestuia, la o astfel de cotă toate digurile brăilene se vor afla în faza a II-a de apărare, cu apa urcată la mai mult de un metru din înălţimea taluzului. Totuşi, conducerea SGA Brăila dă asigurări că digurile care apără Insula Mare a Brăilei dar şi zona de terasă a judeţului Brăila vor face faţă viiturii care se apropie.

"Avem pregătit tot ce ne trebuie - fascine de nuiele, material geotextil, geofix, saci cu nisip, astfel încât să putem interveni dacă apar infiltraţii în corpul digurilor. Dacă va fi cazul, vom interveni imediat pentru consolidarea digurilor, dar deocamdată nu se anunţă probleme în nicio zonă", spune Adrian Turiac.

Directorul SGA afirmă că inclusiv în zona comunei Stăncuţa, unde astă toamnă au fost găsite mai multe galerii săpate de bursuci, situaţia este sub control. Galeriile au fost astupate între timp, iar bursucii au fost îndepărtaţi în mare măsură, unii dintre aceştia fiind împuşcaţi de vânătorii chemaţi în ajutor de angajaţii SGA. La sfârşitul lunii februarie, după ce bursucii au început să iasă din hibernare, au mai fost identificate două galerii, care au fost astupate imediat. Angajaţii SGA monitorizează în permanenţă zona, pentru a ţine lucrurile sub control.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite