Potret: Ionel Teodorescu, ofiţerul care a picat examenul la Istoria PCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofiţer de carieră, colecţionar renumit şi patriot convins, lt. col. (r.) Ionel Teodorescu le vorbeşte copiilor, în şcoli, despre eroii poporului român.Preşedinte al Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor" - Filiala Brăila şi al Societăţii Numismatice Române, lt. col. (r.) Ionel Teodorescu, militar de carieră, este unul dintre cei mai pasionaţi şi prolifici colecţionari brăileni.

A absolvit Liceul nr. 4 Brăila, apoi trei ani de Mate-Info la Universitatea din Braşov, între anii 1971-1974. În 1975, a fost încorporat la Artilerie, la Bârlad.
„Am făcut şcoala regimentală, fiind încadrat «sergent cu diagonală», cu funcţia de comandant de pluton", ne-a mărturisit ofiţerul brăilean.

Nu ştia poezia Partidului

În anul 1976, Ionel Teodorescu a intrat la Şcoala Militară de Ofiţeri de Artilerie de la Sibiu, pe care-a absolvit-o trei ani mai târziu.

„În anul II, am picat examenul de «Istoria Partidului Comunist Român». Am avut întotdeauna o problemă cu istoria partidului. De exemplu, nu am fost admis la Liceul «Bălcescu», pentru că nu am vorbit de poezia «Partidului», de George Lesnea. Am luat 10 la mate, 10 la istorie, dar 4,50 la română!" povesteşte, zâmbind, lt. col. Teodorescu.

La „Istoria PCR", în anul II de Şcoală Militară, au picat şapte studenţi, din care cinci erau şefi de clasă, inclusiv brăileanul.

În loc să fie tinerii exmatriculaţi, a fost mutat profesorul care le cerea obsesiv învăţăceilor conspecte din cuvântările lui Ceauşescu.

Elevii n-au înţeles niciodată de ce au fost ei cei preferaţi.

Prezenţă activă

Pentru că a absolvit şcoala cu medie mare, Teodorescu a fost repartizat în 1979 la Brăila, ca tânăr locotenent.

„Până în anul 2000, am lucrat în trei unităţi din municipiu. La pensionare, aveam gradul de maior. Ulterior, am fost avansat lt. - colonel. Sunt membru al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere - Filiala «Mihai Viteazul» Brăila şi, în această calitate, desfăşor activităţi în instituţiile de învăţământ", ne-a spus ofiţerul-colecţionar.

Împreună cu membrii Asociaţiei "Cultul Eroilor", Teodorescu s-a aflat în şcolile din municipiu, pe 9 mai, pentru a le vorbi copiilor despre tripla semnificaţie a sărbătorii (Ziua Europei, victoria împotriva Germaniei naziste şi proclamarea Independenţei României).

Pe 11 mai, ofiţerul a organizat simpozionul "Slăvim eroii naţiei române", precum şi o expoziţia filatelică, cu participarea preşedintelui Asociaţiei Filatelice "Dunărea" Brăila, Ion Ivan.

Au participat copii din mai multe şcoli brăilene, care au recitat versuri - Şcolile nr. 10, "C. Sandu-Aldea", "Ion Creangă" şi "George Coşbuc".

Ce-i place

Îmi place istoria şi îmi plac colecţiile. Colecţionez medalii, monezi, mărci filatelice, vederi având ca temă Dunărea, navigaţia în general. Îmi plac ilustratele ce au ca temă flora, fauna şi costumele populare. Sunt pasionat de filuminie (colecţionarea de cutii de chibrituri).

Ce nu-i place

Nu-mi plac ipocrizia şi minciuna, de aceea nici nu m-am înscris într-un partid politic. N-aş putea să mint, aşa cum fac politicienii. Nu-mi place că, treptat-treptat, dispare noţiunea de dragoste de ţară, pasiunea pentru trecut şi pentru istoria acestui neam legendar şi mult încercat.

Întrebări şi răspunsuri

Când a luat fiinţă Asociaţia "Cultul Eroilor", la Brăila?

I.T.: "Pe 5 februarie 1992, la scurt timp după reînfiinţarea ei. Asociaţia fusese desfiinţată în anul 1948. Până în acel moment, s-a numit "Aşezământul Naţional «Regina Maria» pentru Cultul Eroilor". Primul preşedinte al Filialei Brăila, în 1992, a fost col. (r) Gheorghe Sora.

Care au fost cele mai importante activităţi ale asociaţiei?

I.T.: "Asociaţia a participat la toate activităţile legate de cinstirea memoriei eroilor neamului românesc. Ea editează revista de cultură şi educaţie patriotică «Brăila Eroică». Asociaţia a pus bazele cercurilor «Cultul Eroilor» în învăţământ".



Profil

Născut: 29 ianuarie 1951, Brăila.
Studii: Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie.
Ocupaţie: Ofiţer pensionar, preşedintele Societăţii Numismatice Române - Secţia Brăila.
Familie: Căsătorit, doi băieţi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite