Portret: Mihaela Cristescu este stăpâna fluturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este expertul regiunii în materie de fluturi. Spune că n-ar pleca niciodată să muncească în străinătate. Dacă de mici copii mai toţi am alergat după fluturi, Mihaela Cristescu este unul dintre puţinii gălăţenii care au reuşit să-şi transforme pasiunea în profesie.

„Din copilărie am fost pasionată de acest domeniu. Asta şi datorită profesorului Maria Hanu de la Liceul „Cuza" din Galaţi. În liceu am fost mereu premiată la olimpiadele naţionale de la biologie", se mândreşte Mihaela.

În perioada studiilor a avut ocazia de a ieşi din ţară. Pe baza unor burse „Socrates-Erasmus" a ajuns pentru şase luni în Spania, la Santiago de Compostela.

Portret: Marina Berbecaru a dat Austria pe Brăila

„Este o altă lume, pozitivistă. Noi încă mai avem de învăţat de afară. Şi în privinţa studiilor România este deficitară. La noi sunt multe cursuri teoretice, afară accentul se pune pe practică", a explicat Mihaela.

Întrebată dacă ar fi dorit să rămână în străinătate biologul spune: „Pe atunci nu mă gândeam serios să rămân afară, acum nici atât, că nu mai are rost. Am luat deja o decizie".

Portret: Violeta Măndiţă este discipola doctorului Monica Pop

A ajuns entomolog pentru că aşa a vrut. „După finalizarea studiilor am reuşit să mă angajez la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, expert pe entomotologie, ştiinţa care se ocupă cu studiul insectelor. Am avut ocazia să-mi dezvolt pasiunea în profesie", afirmă Mihaela.

Ne-a explicat că fluturii sunt cele mai exacte biometre. „Dacă scade populaţia de fluturi într-un an înseamnă că sunt probleme de mediu. Un astfel de caz a fost în anii '70 când în pădurea Gârboavele a dispărut o specie de fluturi din cauza defrişărilor", a explicat Mihaela Cristescu.

Portret: Marian Taifas este "doctorul de suflete" care a testat sute de infractori cu detectorul de minciuni

În ceea ce priveşte vechea tradiţie a elevilor de a face un insectar în şcoală, biologul consideră că este mai util pentru protejarea mediului să se facă un insectar virtual.

„Acum este mai uşor să faci o poză la un fluture decât să-l urmăreşti pentru a-l prinde. E util şi un insectar, dar e mai bine să se facă unul pe clasă, nu unul pe elev. Aşa protejăm şi mediul", a explicat Mihaela Cristescu.

Portret: Dumitru Panţuru este matematicianul care a bătut calculatorul

Întrebări şi răspunsuri?

Există specii rare în zona Galaţiului?

Am identificat exemplare „Lycaena dispar rutilla", din familia Lycaenidae. Această specie se află pe lista speciilor apărate de directivele europene. Practic nu este voie să se prindă astfel de fluturi. Însă e greu de recunoscut de oamenii fără pregătire de specialitate.

Avem o piaţă neagră a fluturilor rari?

Pentru orice există o piaţă neagră. Pentru orice este rar se găseşte cineva dornic să cumpere. În special în străinătate sunt astfel de colecţionari, care dau bani buni pe fluturii rari, fără să-i intereseze dacă sunt sau nu protejaţi.

Portret: Dumitru Barău a fost directorul Şcolii "Mihai Eminescu" timp de 25 de ani

Ce vă place?

Ador să călătoresc. Mi-am impus ca de acum înainte să încerc să călătoresc tot mai mult: atât în străinătate, cât şi în ţară. Îmi mai place literatura. De fapt pot spune că îmi place să călătoresc cu o carte bună la mine.

Ce nu vă place?

Ipocrizia şi intoleranţă, sunt două defecte din ce în ce mai des întâlnite la oameni. Suntem intoleranţi cu toţi cei care nu sunt ca noi. O amică tocmai mi-a povestit că s-a urcat în maxi-taxi şi deşi era însărcinată, nimeni nu s-a oferit să dea un loc pe scaun. Şi acesta e un semn de intoleranţă, de lipsă de respect pentru ceilalţi.

Profil

Născută. 14 septembrie 1979
Studii. Facultatea de Biologie Iaşi
Familie. Căsătorită, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite