Mii de popriri pe pensii la Brăila. Tot mai mulţi pensionari se îndatorează la bănci sau rămân în urmă cu întreţinerea până când ajung să fie executaţi silit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Rata de îndatorare a persoanelor vârstnice din Brăila este tot mai mare, iar în condiţiile în care mulţi bătrâni rămân în urmă cu plăţile ajung să li se pună popriri pe pensii. În ultimii doi ani şi jumătate, suma datorată de pensionarii brăileni se ridică la circa 12 milioane de euro. Creditorii s-au adresat Casei Judeţene de Pensii (CJP), care, numai de la începutul acestui an, a început executarea silită a peste 1.300 de pensionari.

Circa 9 milioane de lei, atât cer creditorii de la cei 1.300 de datornici înregistraţi pe parcursul anului curent. În 2014, situaţia a fost şi mai gravă. În total, 2.800 de pensionari au ajuns în situaţia de a li se pune popriri pe pensii, pentru datorii ce depăşesc 25,2 milioane de lei.

Potrivit CJP Brăila, cele mai multe datorii sunt către bănci, şi provin fie din contractarea unor credite, fie din girarea unor împrumuturi făcute de alte persoane. Există, însă, şi situaţii când daotriile provin de la plata întreţinerii sau a unor utilităţi. Pe lângă bănci, şi consiliile locale emit titluri executorii, pentru impozite neachitate, amenzi, cheltuieli judiciare, taxe şi impozite datorate bugetului de stat.

"Birourile de executori judecătoreşti, ANAF-ul, Casa de Ajutor Reciproc şi primăriile ne trimit documente ce reprezintă titluri executorii pe care noi trebuie să le punem în aplicare. În funcţie de numărul acestor popriri, titularului i se poate reţine maxim jumătate din pensie. Dacă nu are decât o poprire, i se poate bloca doar o treime din pensie. La mai mult de două popriri se poate ajunge la 50% din pensie. Sunt situaţii în care există şi patru sau cinci popriri, pentru că oamenii fac tot felul de împrumuturi. Însă suma maximă indisponibilizată nu poate depăşi 50% din veniturile din pensie, deoarece titularul trebuie să aibă posibilitatea de a-şi asigura coşul zilnic necesar", explică Sorin Enache, directorul Casei Judeţene de Pensii Brăila.

Datoare pentru 390 de ani

De la începutul anului în curs, cea mai mare poprire instituită de Casa de Pensii vizează o femeie de 60 şi ceva de ani, pensionată recent, al cărei nume nu a fost făcut public. În urma unui credit bancar, aceasta are acum o datorie de 1,88 milioane de lei. Potrivit Casei de Pensii, brăileanca respectivă are o pensie lunară de 1.200 lei, iar în contextul regulii potrivit căreia suma indisponibilizată lunar nu poate depăşi o treime din pensia debitorului, poprirea va fi de 400 lei lunar. În acest context, ar fi nevoie de peste 390 de ani pentru ca brăileanca respectivă să achite datoria către bancă.

Există însă şi varianta în care datoriile bancare se moştenesc de către urmaşi, dacă aceştia se hotărăsc să dezbată succesiunea. Obligaţia lor de a achita este însă oarecum limitată. Specialiştii în domeniu arată că patrimoniul unei persoane decedate cuprinde atât active (bunuri), cât şi pasive (obligaţii, datorii), astfel că moştenitorii pot prelua inclusiv datoriile acesteia. În acest sens, noul Cod Civil stabileşte că moştenitorii legali răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia. Astfel, dacă o persoană moşteneşte doar datorii, nu şi bunuri, aceasta nu este obligată să le plătească din banii săi.

Cititi si


 


 


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite