Cum poţi fi condamnat la închisoare dacă îţi cade ruda din căruţă. Cazul bizar al unui brăilean

Cum poţi fi condamnat la închisoare dacă îţi cade
ruda din căruţă. Cazul bizar al unui brăilean

FOTO www.ziaruldevaslui.ro

Un bărbat a fost condamnat pentru ucidere din culpă pentru că nu a luat măsuri minime de siguranţă când s-a deplasat cu căruţa plină cu baloţi de paie pe un drum judeţean. O persoană a căzut din atelaj şi a murit din cauza rănilor suferite.

Un bărbat din localitatea brăileană Tufeşti a fost condamnat la un an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere, de către Judecătoria Brăila pentru ucidere din culpă. Decizia instanţei a rămas definitivă prin neapelare.

Anchetatorii au stabilit că, în vara anului 2018, brăileanul a mers cu căruţa pe câmp pentru a aduna paie, alături de unchiul său în vârstă de 71 de ani. La întoarcere, bătrânul a căzut de pe baloţii de paie din căruţă, accidentându-se mortal. Accidentul a avut loc pe 7 iulie 2018, în jurul orei 17.26, pe DJ 212, în afara localităţii brăilene Tufeşti.

“În jurul orei 18.50, la sediul Poliţiei Însurăţei s-a prezentat inculpatul care a declarat că în ziua respectivă, pe la orele 17.00, a condus atelajul hipo încărcat cu baloţi de paie, pe un drum de pământ din afara localităţii, fiind însoţit de unchiul său de 71 de ani. La intersecţia drumului de pământ cu DJ 212, atelajul a intrat într-o groapă, căruţa a făcut balans, iar unchiul său care se afla în partea din spate a căruţei, pe baloţi, a căzut pe drum şi a suferit vătămări corporale”, au stabilit anchetatorii.

Căruţaşul, beat mort

Căruţaşul a fost testat cu alcooltestul la sediul Poliţiei, constatându-se că avea o alcoolemie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bătrânul a fost internat la Spitalul Judeţean din Brăila pe 7 iulie 2018, dar din cauza complicaţiilor survenite, a decedat pe 22 iulie. 

În urma necropsiei s-a stabilit că moartea septuagenarului s-a datorat insuficienţiei cardio-respiratorii acute consecutive unei tromboembolii pulmonare, complicaţie survenită în evoluţia unei fracturi complexe de bazin. Medicii legişti au concluzionat că leziunile traumatice suferite de bătrân au fost produse prin cădere de la mică înălţime (posibil căruţă), stabilind o legătură directă între acestea şi deces.

Şi victima are partea ei de vină

Căruţaşul nu şi-a dus unchiul la spital, după ce acesta a căzut din căruţă şi a acuzat dureri, aşa cum aveau să constate ulterior anchetatorii. În schimb, bărbatul a mers acasă, unde a consumat 100 de mililitri de ţuică, iar când s-a întors pe câmp, a constatat că bătrânul nu mai era acolo. Septuagenuarul luase o maşină, care l-a transportat ulterior la spital.

Parchetul a dispus efectuarea unei expertize tehnice auto pentru a se stabili în ce măsură căruţaşul este vinovat de moartea unchiului său.

“Conducătorul atelajului nu a luat măsuri de evitare şi s-a deplasat în mod imprudent cu pasagerul în atelaj pe baloţi, fără să aibă garanţia că funia (sfoara, dispozitivul de legare a baloţilor) va rezista pe timpul deplasării atelajului”, a stabilit expertul desemnat în acest caz, potrivit obiectivbr.ro.

Şi victima a contribuit la cele întâmplate prin faptul că a acceptat să se deplaseze cu o căruţă plină cu baloţi de paie, fără să-şi ia măsuri minime de siguranţă.

”În opinia expertului şi victima a creat pericol pentru accident întrucât în mod conştient s-a urcat pe încărcătura de baloţi legată cu un dispozitiv precar (sfoară), sprijinindu-se de sfoara care asigura legătura baloţilor, fără să-şi ia măsuri de siguranţă pe timpul deplasării, deşi cunoştea faptul că atelajul va circula pe DJ 212. Nici victima nu a luat nicio măsură de evitare a pericolului. La balansul atelajului, încărcat cu baloţi, sfoara s-a rupt, baloţii au căzut, iar victima nu a avut de ce să se ţină şi a căzut pe carosabilul DJ 212, suferind leziuni grave”, se menţionează în rechizitoriu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Căruţă plină cu oameni, spulberată în Vrancea pe cel mai circulat drum. Traficul este blocat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările