Alexandra Satnoianu - copilul-violonist care a uimit ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevă într-a a X-a la „Darclee", Alexandra studiază vioara de la 7 ani. A ieşit a doua pe ţară, a fost premiată la Ateneul Român şi are, cu o singură excepţie, numai medii de 10.

Mândria Liceului de Artă „Hariclea Darclee" Brăila, Alexandra Satnoianu petrece ore întregi, zilnic, în compania viorii sale, pregătindu-se pentru viitoarele apariţii pe scenă.

Concomitent, îşi îmbogăţeşte cunoştinţele de cultură generală. În primul semestru al acestui an, a obţinut, cu o excepţie, numai medii de 10. În anul precedent, a avut media generală 9,69.

Cu toate acestea, adolescenta este de o rară modestie. N-ai zice că este singurul elev-violonist care reprezintă prestigiosul liceu brăilean la olimpiadele de profil, organizate pe plan naţional. Şi niciodată nu s-a întors cu mâna goală.

Cântă de la 7 ani

„Părinţii mei sunt oameni obişnuiţi, tata este diriginte de şantier, iar mama director administrativ la o firmă particulară. De la mama am învăţat să-mi ascund emoţiile. Părinţii m-au îndrumat către muzică. Sunt elevă a Liceului de Artă din clasa I, studiez vioara de la vârsta de 7 ani", ne-a spus talentata elevă.

Alexandra l-a avut, de la început, mentor pe prof. Gheorghe Vasile, despre care spune, cu mândrie, că i-a transmis „o pasiune imensă pentru vioară", dar şi răbdare. Profesorul i-a transmis, totodată, elevei, bogatul repertoriu acumulat în anii de activitate pe tărâm cultural.

An de an, micuţa violonistă a excelat, uimindu-i pe toţi cu vioara-i vrăjită. După trei ani de studiu, la vârsta de 10 ani, a participat la Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală, desfăşurată la Ploieşti. Atunci a obţinut şi prima recunoaştere a talentului, prima menţiune.

„Publicul simte odată cu tine"

„Până în clasa a X-a, nu am realizat de înseamnă să transmiţi cu adevărat emoţiile. Poţi interpreta o piesă muzicală fără cusur, fără nicio greşeală, dar fără să transmiţi publicului emoţiile tale. Piesa ajunge, la un moment dat, la un punct în care publicul simte ceea ce vrei să-i transmiţi în acel moment. Doar atunci eşti mulţumit de prestaţia ta pe scenă", ne-a mărturisit violonista.

În fiecare an, Alexandra aduce câte un premiu liceului unde învaţă, la Olimpiadele naţionale de profil. Numai în 2006, a obţinut Premiul II la Consursul Naţional de Interpretare Muzicală, desfăşurat la Bistriţa, şi Premiul III la Concursul Internaţional „George Georgescu", de la Tulcea.

Urmare a rezultatelor obţinute, în 2008 i s-a conferit, la Ateneul Român, o vioară „Gliga", de către Fundaţia „Solidaritatea Culturală pentru România".

Este cea mai bună vioară din România. Vioara pe care părinţii Alexandrei i-au făcut-o cadou, acum patru ani, valorează 1.000 de euro şi a fost adusă din Germania.

Ce-i place

Îmi place muzica. Afară de muzica clasică, ascult subgenuri ale rockului. Îmi place să scriu - în special proză scurtă - şi îmi place să descopăr lucruri şi locuri noi. Îmi plac călătoriile, îmi place mult natura, pentru că pot surprinde schimbările care survin, anotimpurile. Îmi place, în egală măsură, fotografia.

Ce nu-i place

Nu-mi place să pierd timpul, pentru că muzicienilor le trebuie foarte mult timp ca să se afirme. Nu-mi plac oamenii temperamentali şi cei care se cred atotştiutori. Nu-mi plac spaţiile închise, poate şi pentru faptul că familia noastră locuieşte la casă în Brăila.

Întrebări şi răspunsuri

Ce anume îţi place să interpretezi cel mai mult?

A.S.: „Simfonia Spaniolă", de Eduard Lalo, şi „Meditaţie", de Jules Massenet. Sunt două piese care au o încărcătură emoţională deosebită, de aceea îmi plac. De obicei, aleg piesele în funcţie de public".

Ce-ţi propui să urmezi după absolvirea liceului?

A.S.: „Să urmez, bineînţeles, Conservatorul şi să realizez o carieră ce ţine de muzică. Părinţii mă susţin întru totul şi îmi respectă alegerea făcută. Profesorul meu, Gheorghe Vasile, a investit în mine foarte multă muncă şi speranţă şi vreau să continui să studiez vioara".

Profil

Născută: 2 decembrie 1993, Brăila.
Studii: Elevă clasa a X-a A, Liceul de Artă „Hariclea Darclee".
Familie: Singură la părinţi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite