Revoltă pentru pământ ca la 1907. Zeci de ţărani au ieşit în stradă, după ce au fost lăsaţi fără ogoare în favoarea Bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de ţărani din comuna Vlădeni au ieşit în stradă la Botoşani, în frunte cu primarul, după ce au fost lăsaţi fără terenuri. Aceştia spun că ogorul strămoşesc a fost alipit, în mod nedrept, oraşului Bucecea şi dat Bisericii Ortodoxe Române. Primarul din Vlădeni spune că s-au făcut afaceri necurate cu pământul oamenilor.

Revoltă în toată regula în judeţul Botoşani de la 32 de hectare de pământ. Ţăranii din satul Mândreşti, comuna Vlădeni, spun că au fost lăsaţi fără ogoare de autorităţile locale din Bucecea, care vrea să cedeze Bisericii Ortodoxe Române pământul moştenit de săteni din moşi-strămoşi. 

Oamenii sunt susţinuţi de primarul comunei şi au ieşit deja în stradă pentru a-şi cere pământul. În frunte cu edilul comunei au declanşat o revoltă în faţa Prefecturii cerându-şi înapoi ogoarele.

Noi vrem pământ

Războiul pe cele 32 de hectare a răbufnit la începutul săptămânii. Oamenii au aflat că ogoarele lor, moştenite de la bunici şi străbunici au fost arondate, cu o simplă linie desenată cu creionul pe harta administrativă a judeţului, oraşului Bucecea, unitatea administrativ teritorială vecină. 

Mai mult decât atât, ogoarele sătenilor din Mândreşti, vor fi date de Primăria Bucecea, Bisericii, mai precis parohiei Călineşti, aflată în vecinătate. Aflarea veştii a stârnit revolta în Mândreşti, iar ţăranii sunt decişi să-şi ia cu orice preţ pământul înapoi. Au ajuns cu mic cu mare şi în faţa Prefecturii Botoşani strigând că vor pământ, scenariu desprins parcă din filele cărţilor de istorie. 

”Sunt unii care după atâţia ani nu au înţeles că dreptul omului este sfânt şi că vor să dezmoştenească generaţii de ţărani din satul Mândreşti, să le ia pământurile pe care le ţin din 1991 fără să fie deranjaţi de nimeni, fără să aibă nimeni pretenţii asupra lor şi acuma s-au găsit unii care se prelevă de legi comuniste şi lacuni ale legii ca să le i-a pământurile acestor ţărani.”, spune Voicu Murariu, primarul din Vlădeni.

Dihonie pornită de la nişte hărţi comuniste

Edilul din Vlădeni dar şi ţăranii din Mândreşti, spun că deţin acest pământ, de dinainte de colectivizare. În timpul comunismului însă, o bucată din teritoriul Mândreştiului, mai precis 300 de hectare dintre care şi cele 30 de hectare reprezentând ogoarele oamenilor. După 1991, oamenii şi-au primit pământul înapoi, dar, susţine primarul din Vlădeni, edilii din Bucecea nu au vrut să treacă pământul înapoi comunei Mândreşti, reparând nedreptatea comisă în anii comunismului. „Pe timpul comunismului s-a tăiat o parte din comuna Vlădeni şi s-a lipit la Bucecea. Primarul Ţâmpău(n.r. primarul de la Bucecea)  a refuzat să semneze un protocol aşa cum au făcut şi alte comune, Dumbrăveni sau Vereşti, prin oamenii să-şi primească pământul pe vechile amplasamente.

image

 Proteste în faţa Prefecturii FOTO Cosmin Zamfirache

Primarul Ţâmpău spune că nu e drept aşa. Înseamnă că nu contează dreptatea cetăţenilor ci o hartă comunistă. Ca şi domnul Ţâmpău,domnul director Bâlbă şi domnul prefect care au semnat acest titlu de proprietate, au rămas în continuare comunişti. Sunt mai comunişti decât cei care au făcut-o. Toţi şi-au luat proprietăţile, iar cetăţenii din Mândreşti nu mai au dreptul la pământul lor pe care îl au de sute de ani.”, spune primarul din Vlădeni. De cealaltă parte primarul din Bucecea, spune că dreptatea este de partea sa. ”Pământul este al oraşului Bucecea.Eu vorbesc pe documente. 

Terenul a fost pus în evidenţă şi de către specialistul la legea 165 care a inventariat suprafeţele de teren, atât în Bucecea cât şi în Vlădeni. Oamenii nu au titlu de proprietate în această zonă. Dacă existau titluri, cei de la cadastru nu făceau suprapunere. Iar dacă au ţinut până terenul fără titlu,atunci l-au ţinut ilegal„, spune Andron Ţâmpău primarul din Bucecea. În războiul pentru pământ s-au implicat bineînţeles şi primarii care culmea, sunt colegi de partid, ambii fiind membrii PSD.

Afaceri necurate cu pământul

O parte a pământului oamenilor din Mândreşti, a ajuns deja să fie dat Bisericii. Mai precis parohiei Călineşti. Mai mult decât atât a fost emis deja un titlu de proprietate pentru parohia Călineşti,urmând să mai fie emise şi altele. Primarul din Vlădeni acuză şi susţine că s-au făcut afaceri necurate cu pământul, iar cei care au de suferit sunt ţăranii din Mândreşti. „Noi susţinem şi dreptatea Bisericii, iar cei care au furat pământul parohiei să dea socoteală şi să dea terenul acolo unde a fost. 

Am înţeles că au făcut tot felul de afaceri cu pământul Bisericii şi acum dau la Biserică pământul cetăţenilor din Mândreşti„, spune primarul din Vlădeni. O comisie constituită la Primărie a analizat documentele precizând că o şansă ar fi ca pământul să fie dat Vlădeniului de către Bucecea printr-un protocol. Dacă nu există cale de împăcare, oamenii din Mândreşti în frunte cu primarul susţin că se vor judeca pentru pământ şi că îl vor lua cu orice preţ.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Vreau în partid!

Câte proprietăţi şi maşini deţin consilierii judeţeni şi care sunt cei mai „săraci” dintre ei. 11 terenuri, recordul unui consilier FDG

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite