Comuna în care de 12 ani nu se mai ţin festivaluri pe bani publici. Sumele economisite au mers la investiţii

Comuna în care de 12 ani nu se mai ţin festivaluri pe bani publici. Sumele economisite au mers la investiţii

O şcoală din Rădăuţi Prut FOTO Cosmin Zamfirache

Edilul comunei din Rădăuţi-Prut nu a organizat de trei mandate „Zilele Comunei“ şi nicio altă festivitate costisitoare. Lucrează doar cu câţiva funcţionari şi face economie la sânge, iar toţi banii strânşi îi dirijează către investiţii: şcoli, grădiniţe, drumuri şi parcuri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comuna Rădăuţi-Prut, aflată în nordul extrem al României, la graniţa cu Republica Moldova, este o comunitate de agricultori şi crescători de animale întinsă pe malurile Prutului. 

Dincolo de inundaţii şi frumuseţea peisajului, comuna botoşăneană este cunoscută drept comunitatea anti-festivaluri. Primarul Viorel Nichiteanu, aflat la al treilela mandat, fost mecanic agricol şi şef de SMA, consideră festivităţile de genul „Zilelor comunei“ drept o pierdere de timp şi de bani, aşa că a decis încă din 2008 să nu le mai organizeze.  

„Propriu-zis iau banii dintr-un buzunar, zic că am făcut şi îi pun în celălalt. Multe investiţii s-au făcut cu banii de la buget. Adică toate fondurile care s-ar fi dus pe zile de comună sau Moşi Crăciuni au plecat pe fondul de investiţii”, spune Viorele Nichiteanu, primarul din Rădăuţi Prut. 

„Oamenii au nevoie de o viaţă mai bună“

Viorel Nichiteanu  a ajuns primar la Rădăuţi Prut în 2008. Era cunoscut în comunitate drept „fostul şef de SMA (Secţia Mecanizări Agricole), cel ce făcea tractoarele să pornească pe ogoarele comuniste. Avea, de altfel, şi experienţă, fiind mecanic agricol, iar ulterior absolvent de Politehnică. 

După 1990, Nichiteanu a continuat să se ocupe de agricultură, devenind unul dintre cei mai puternici fermieri de pe malurile Prutului. Botoşăneanul spune că cel mai mult a urât modul în care erau aruncaţi banii publici pe spectacolele dedicate „Zilelor comunei“. Viorel Nichiteanu la inundatii FOTO Cosmin Zamfirache

„Doamne Fereşte! Oamenii au nevoie de o viaţă mai bună, nu de tot soiul de distracţii. Mai ales aici, unde locuri de muncă se găsesc greu, unde civilizaţia ajunge cum ajunge. Comunitatea trebuie să prospere, iar pentru asta trebuie să faci lucruri utile oamenilor. Eu ştiu cum se câştigă banul. Să fii patron este greu, pentru că trebuie să asiguri salarii, să faci afacerea să meargă. De aceea, eu ştiu că banii se câştigă greu şi trebuie drămuiţi, nu aruncaţi aiurea pe o zi de distracţie. Întâi să ajungem la nivelul de trai care trebuie şi după aceea ne-om şi distra”, spune Nichiteanu. 

Aşa că edilul de la Rădăuţi Prut spune că nu a organizat niciodată „Zilele comunei“, şi nici festivităţi de mare anvergură din banii publici. 

Funcţionari puţini, economii mai multe

Totodată, pentru a face economie, edilul din Rădăuţi Prut a lăsat la Primărie doar angajaţii de care avea strictă nevoie, adică 18 angajaţi, făcând astfel economie la fondul de salarii. 

„Nu angajez decât cheltuielile strict necesare şi fac economii la toate capitolele. Mergem pe un minimum de salariaţi. Sunt doar acei oameni fără de care nu am putea funcţiona. Nu am nevoie de oameni care să stea degeaba. Ca la o firmă privată. Dacă sistemul ăsta ar fi organizat după sistemul privat, atunci ar fi o eficienţă mai mare“, spune edilul.Grădiniţă şi parc de joacă FOTO Cosmin Zamfirache 

El a mai precizat că bugetul mic de care dispune anual l-a obligat să facă economii mari. „Fără lipsă de modestie, eu toată viaţa am fost şef. Când eşti şef, dacă vrei să conduci bine fie firma, fie unitatea peste care eşti responsabil trebuie să ai mâna strânsă. Dacă ai mâna largă, prăpădeşti tot şi nici nu este corect, că-s banii comunităţii, nu ai tăi. Economiile sunt foarte importante, fiindcă primim puţini bani la începutul anului. Dacă ştii să-i drămuieşti bine, te descurci, dacă nu, este jale”, adaugă Nichiteanu. 

Şcoli, grădiniţe şi drumuri construite din economii

Banii economisiţi într-un an sunt dirijaţi în fondul de investiţii al anului următor, iar din aceştia s-au făcut lucruri importante, spune primarul. De exemplu, au fost reabilitate şi aduse la standarde moderne şcolile din sate, grădiniţele, căminele culturale, dar şi parcurile de joacă pentru copii. Mai mult decât atât, multe uliţe de pământ au fost pietruite. 

„Totul ajunge în fondul de rulment şi apoi le dirijez către investiţii. Investiţii importante, reabilitări de cămine cămine culturale, şcoli, grădiniţe, parcuri pentru copii, pietruirea drumurilor“, precizează Viorel Nichiteanu.Drum asfaltat şi trotuare FOTO Cosmin Zamfirache

Tot din economii au fost cofinanţate sau proiecte o serie de obiective cu fonduri europene. „Am asfaltare de drum, pe măsura 7.2, pe o lungime de şase kilometri. Plus distribuţia de gaz, un proiect costisitor şi ambiţios. Vreau şi o sală de sport pentru copii“, conchide acesta. Edilul estimează că economiile făcute se ridică la câteva miliarde de lei în cele trei mandate. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Vela anunţă achiziţii de 3,2 miliarde de lei pentru intervenţia în situaţii de urgenţă

României i-a trecut pe la ureche glonţul agenţiei de rating Standard&Poor’s

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările