Ce mâncau cei mai cruzi dictatori din istorie. Cei mai mulţi au avut un regim alimentar umil. Ce prefera Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolf Hitler prefera bucătăria vegană FOTO Adevărul
Adolf Hitler prefera bucătăria vegană FOTO Adevărul

Dovezile istorice arată că, în materie de artă culinară, majoritatea dictatorilor erau destul de rezervaţi şi uneori preferau produse culinare umile.

Unii dintre ei au practicat un regim alimentar sever, aratându-se preocupaţi de propria sănătate şi autoconservare. Hitler, Stalin sau chiar Ceauşescu preferau mâncăruri simple, uşoare, bogate în vitamine, cu efecte de întărire a sistemului imunitar. 

Hitler, un vegetarian convins, hrănit cu bulion şi piure

Adolf Hitler este cu siguranţă unul dintre cei mai sângeroşi şi cunoscuţi dictatori ai istoriei, vinovat de moartea a zeci de milioane de oameni. A fost unul dintre cei mai faimoşi reprezentanţi ai ultra-naţionalismului german de la începutul şi până la mijlocul secolului XX şi promova cu brutalitate tot ce ţinea de vechile tradiţii germane, dar şi de aşa zisa ”rasă ariană”. Hitler era în totală neconcordanţă inclusiv cu bucătăria germană. Toată lumea ştie că mâncărurile pe bază de carne, mai ales cârnaţii şi tartele, sunt baza tradiţiilor culinare germane. Ei bine, Hitler era vegetarian şi prefera să mănânce cât mai frugal posibil. 

Ba chiar în ultimii ani de viaţă a ţinut un regim sever, autoimpus. Până în 1930, biografii spun că Hitler nu se dădea în lături de la mesele copioase, preferând porumbel umplut cu limbă, ficat şi fistic. La un moment dat însă, Hitler a decis să nu mai consume deloc carne. A trecut la regimul vegetarian. Motivele au fost, se pare, medicale. Liderul german suferea de flatulenţă şi constipaţie cronică pentru care lua nu mai puţin de 28 de pilule zilnic. Dieta pe bază de vegetale, credea acesta, îi făcea bine la tranzit. Sistemul lui digestiv era atât de rău dat peste cap încât, în ultimii ani de viaţă mânca doar piure de cartofi cu bulion. Nu mai puţin de 15 degustători, erau în staff-ul lui Hitler şi aveau grijă ca acesta să nu fie otrăvit. 

Mussolini, dictatorul pasionat de usturoi

Benito Mussolini a fost aliatul lui Hitler în cel de-al doilea război mondial şi unul dintre dictatorii europeni din secolul al XX lea care a împărtăşit doctrina de extremă dreaptă a liderului nazist. A fost de altfel unul dintre părinţii fascismului italian, marcat de ultra-naţionalism. Ca orice dictator, Mussolini ţinea mult la sănătatea lui. Tocmai de aceea căuta doar alimente care să aibă beneficii pentru sănătate şi să întărească sistemul imunitar. De altfel îi admira enorm pe vegetarieni şi nu a mai pus gura pe alcool de la vârsta de 40 de ani. Avea o viziune limitată asupra artei culinare, considerând bucătăria franceză, inutilă. Totodată nu era un fan al pastelor şi al vinului din propria sa ţară. 

În schimb mâncarea sa preferată era usturoiul. Pur şi simplu mânca o salată de usturoi tocat asezonată cu ulei şi suc de lămâie. Credea că în felul acesta va preveni bolile de inimă. Mânca doar la ore fixe, cu soţia sa Rachele şi cei cinci copii. ” Obişnuia să mănânce un bol întreg. Nu puteam să mai stau lângă el după asta(...) Noaptea îl lăsam singur să doarmă în cameră şi mă duceam în cea a copiilor”, mărturisea soţia Rachele. Cu toate acestea Mussolini mai servea din când în când şi carne de vită asezonată cu ierburi mediteraneene. La desert Mussolini mânca de obicei ciambellone, o prăjitură în formă de inel. 

Stalin şi preparatele culinare din ţara natală

Stalin, a fost evident la fel de cunoscut precum omologul său Hitler. De altfel i se atribuie şi lui câteva milioane de vieţi pierdute. Spre deosebire de Hitler, dictatorul rus prefera mâncărurile elaborate şi diversificate. Cu toate acestea, ingredientele erau în mare parte din lumea vegetală. Stalin era îndrăgostit de bucătăria georgiană, din ţara sa natală şi iubea preparatele pe bază de nuci, usturoi, prune, rodii. Totodată lui Stalin îi plăcea să bea foarte multe vin. Participa la adevărate ”campionate” bahice. Preparatul său culinar preferat era Satsivi. Era un fel de tocăniţă cu sos, cu următoarele ingrediente : nuci, usturoi, pui, ceapă, vin alb, coriandru, scorţişoară şi sare. Stalin mânca acest preparat la temperatura camerei. De multe ori, doar cina dura şase ore să fie consumată, cu multe băuturi şi preparate culinare georgiene. 

Preferinţele culinare ale lui Ceauşescu

Nicolae Ceauşescu avea la rândul său preferinţe culinare diverse. Acesta nu a fost niciodată vegetarian sau pur şi simplu un pasionat de carne. Dieta lui Ceauşescu era destul de echilibrată dar asemeni celorlalţi dictatori prefera alimentele simple dar şi felurile de mâncare cunoscute şi accesibile şi dacă se poate,  să aibă proprietăţi necesare unei vieţi sănătoase. Ceauşescu prefera mai ales legumele şi lactatele, iubind musacaua de legume, cu ouă şi smântână. Totodată mânca cel mai adesea salate simple cu roşii, ceapă şi brânză. Un alt preparat culinare preferat era crapul românesc în aspic, sau piftia de crap dar şi banala friptură de pui. Câteodată ar fi comandat ca puiul să fie făcut întreg, cu tot cu gheare şi cioc. 

Vă mai recomandăm:

Hotărâre judecătorească: Activele familiei fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak rămân îngheţate în UE

Cum a condamnat Ceauşescu la foamete întreaga ţară. „Parizerul cu soia prăjit devenise o delicatesă, iar oamenii se încălzeau cu lemne furate“ 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite