Agricultorii din mai multe comune botoşănene sunt disperaţi: porcii mistreţi au dat iama în culturile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii nu mai stiu ce sa faca sa alunge animalele salbatice FOTO Adevarul
Agricultorii nu mai stiu ce sa faca sa alunge animalele salbatice FOTO Adevarul

Au muncit un an şi au investit bani grei în culturile lor, iar vremea a ţinut cu ei. Însă, în loc să se bucure de recolta lor, agricultorii din  Botoşani se plâng că animalele sălbatice îi lasă fără provizii.

Porcii mistreţi fac ravagii în culturile botoşanilor. Zeci de agricultori din mai multe comune din judeţ s-au trezit cu porumbul distrus de animalele sălbatice.  În ultima perioadă din ce în ce mai des şi tot mai mulţi porci mistreţi coboară din păduri şi distrug culturile oamenilor. Aceştia spun că nu mai ştiu ce să facă să îi alunge. Mulţi dintre ei trăiesc doar din munca câmpului, iar iarna pun pe mese roadele recoltei de peste an.

„Anul ăsta, parcă ca niciodată, a dat Dumnezeu vreme bună. M-am bucurat când am văzut porumbul frumos şi m-am gândit că o să am producţie mai mare decât anul trecut. Dar mistreţii au distrus tot. Îmi e frică şi nu ştiu cum să fac să îi fugăresc să nu distrugă şi mai mult.  Parcă e un coşmar pentru noi. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut. Nu ştiu ce să fac”, spune un bătrân din comuna Curteşti. 

„Nu am ce face cu porumbul mâncat de mistreţi. Nici măcar la vacă nu îl pot da. Acuma e bun numai de pus pe foc. Când distruge calamitatea aşa vrea Dumnezeu ,dar când vine sălbăticiunea ... nu i-a nimeni măsuri”, mai spune un consătean. 

Iar din păcate, pentru ei, pagubele nu pot fi recuperate, întrucât ei nu şi-au asigurat culturile. 

„Cui să ne plângem? Ne întreabă dacă am asigurat, dar noi de arat de semănat....am dat bani. Sunt oameni care stau aici toată noaptea dar tot nu pot face nimic”, mai spune un sătean. 

Neputiincios în faţa acestei probleme pare a fi şi prefectul judeţului, Costică Macaleţi. Trimisul Guvernului în Teritoriu poate să ajute agricultorii, care nu şi-au asigurat culturile, doar prin intermediul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi.

„Am trimis o întâmpinare la cei de la AJVPS ca împreună cu proprietarii fondului de vânătoare să înceapă a rări din porcii mistreţi”, a declarat prefectul judeţului Botoşani, Costică Macaleţi

Aceştia susţin însă că au făcut tot ce au putut pentru a îndepărta mistreţii din zonele cu culturi.

„Noi am încercat şi am depus şi hrană complementară, hrană de abatere pentru a ţine mistreţii la distanţă, în afara zonei în care au fost produse pagube şi de asemenea s-au eliberat  membrilor vânătorilor autorizaţi să recolteze mistreţi de pe zona respectivă. Din păcate, rezultatul încă este negativ nu au reuşit să împuşte nici unul”, a spus reprezemtantul AJVPS, Cosmin Humelnicu. 

 Cu astfel de probleme se confruntă localnicii din Hilişeu Horia, Suhărau, Curteşti, Tudora ,Vorona, Ibăneşti sau Pomârla.

Cititi si: 

Locuitorii comunei Glăvile, terorizaţi de mistreţii care coboară în fiecare seară în lanurile de porumb de la marginea localităţii

FOTO Sălbăticiunile le fac cu ochiul oamenilor de afaceri bistriţeni. „Ferma de mistreţi” noul business ce prinde contur

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite