Singurul lift din România montat într-o biserică, oprit la sol din cauza temperaturilor scăzute

Singurul lift din România montat într-o biserică, oprit la sol din cauza temperaturilor scăzute

Primăria Bistriţa a hotărât să ţină la sol liftul din Biserica Evanghelică zilele acestea FOTO: Bianca Sara/Arhivă

Primăria Bistriţa a luat hotărârea să întrerupă funcţionarea singurului lift din România amenajat într-o biserică. Decizia a fost luată din cauza temperaturilor scăzute, care ar putea defecta instalaţia acestuia.

Începând de vineri şi până în data de 11 ianuarie, liftul montat în turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa, singurul din România amenajat într-un lăcaş de cult, nu va funcţiona. Decizia a fost luată de Primăria Bistriţa, pentru a evita defectarea instalaţiei din cauza temperaturilor scăzute.   
 
„Din cauza condiţiilor meteo extreme şi prognozei pentru următoarele zile, a fost dispusă sistarea utilizării liftului din turnul Bisericii Evanghelice în intervalul 6-11 ianuarie 2017. Măsura a fost luată pentru a preîntâmpina eventualele probleme tehnice ale instalaţiei, fapt pentru care îi rugăm pe toţi cei care doresc să urce în balconul exterior al turnului să amâne deocamdată acest lucru”, transmite primarul oraşului Bistriţa, Ovidiu Creţu.
 
Biserica Evanghelică, unul dintre cele mai importante monumente istorice din Bistriţa-Năsăud, este singurul lăcaş de cult din România dotat cu lift. Acesta a fost montat în turnul bisericii şi le permite celor care se încumetă să-l folosească să ajungă la balconul acestuia, de unde se poate admira întreg oraşul. 
 
Liftul funcţionează încă din anul 2012 şi a presupus o investiţie de 70.000 de euro.  Autorităţile locale au mai avut probleme cu instalaţia acestuia în anul 2013, în urma unor ploi abundente.
 
Construcţia Bisericii Evanghelice a fost începută de către saşi acum mai bine de 500 de ani. Aceasta adăposteşte strane sculptate de meşterul Johannes Begler, în 1516, o orgă cu 28 de registre construită în anul 1795 de braşoveanul Johann Prause şi un cadran solar. Biserica Evanghelică se mai poate lăuda cu cel mai înalt turn de piatră din Ardeal. 
 

Vă mai recomandăm:

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: