Cum a apărut „Pui de somn“, animaţia nominalizată la premiile Gopo, care a dat viaţă viselor tânărului Paul Mureşan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Mureşan are 27 de ani şi este îndrăgostit de animaţie. Tânărul este atât de îndrăgostit încât ţi-ar putea povesti ore în şir despre cei 10 pui ai săi, animaţiile în care şi-a pus sufletul şi chiar visele. „Pui de Somn”, o animaţie formată din visele tânărului, a luat deja două premii şi este nominalizată la Premiile Gopo, Oscarul românesc.

Energia şi sufletul pe care le pune Paul Mureşan în absolut toate conversaţiile sunt de-a dreptul bulversate. Trăieşte prin desene, trăieşte pentru desene, iar acest lucru este vizibil încă de la prima frază pe care o rosteşte.

Paul Mureşan are 27 de ani şi se declară îndrăgostit de animaţie şi desene animate încă de când era copil. Copilăria şi-a petrecut-o „concurând” cu fratele său mai mic şi mult mai talentat într-ale desenului.

A urmat o şcoală de profil în Bistriţa şi o facultate de arte în Cluj-Napoca. În timpul facultăţii, în anul 2009, a avut ocazia să petrecă un semestru, cu o bursă Erasmus, la Universitatea Hochschule der Bildenden Künste Saar din Saarbrücken, Germania.

În lipsa unor şcoli româneşti care să pregătească animatori, bistriţeanul a profitat din plin de cele patru luni petrecute în Germania. A petrecut ore şi nopţi în atelierele nemţilor şi a înmagazinat toate informaţiile care veneau de la profesorii săi.

Prima animaţie a făcut-o în Germania, aceasta fiind proiectată la cinematograful local din oraşul unde era universitatea. Ropotele de aplauze pe are le-a stârnit animaţia de nici cinci minute formată din câteva mii bune de desene, l-au încurajat pe Paul Mureşan.

„Am desenat atât de mult, încât toţi cei de la universitatea din Germania spuneau că sunt nebun. Am ajuns chiar să dorm în acel atelier. Profitam de această şansă cât puteam de tare, pentru că în România animaţia este un fel de bebeluş”, explică animatorul.

paul muresan 2

Până şi sunetele din animaţie au fost realizate de către Paul. A înregistrat cu ajutorul unui reportofon sunetele produse de nişte beţe care loveau un obiect, sunete cu care a creat un ritm, numai bun pentru acţiunea din animaţie.

Prima dată când şi-a văzut animaţia pe ecranul unui cinematograf a realizat că greşelile sunt mai vizibile ca niciodată.

„Cea mai mică greşeală, pe ecranul cinematografului era imensă. Expresia: „Ai făcut o greşeală mai mare ca tine” era cât se poate de adevărată în contextul acesta”, spune Paul.

Desenele iau naştere pe...geam

În lipsa unei mese speciale pentru desen, numită „light table”, cu plan înclinat şi neon sub pentru luminare, bistriţeanul s-a văzut nevoit să improvizeze. A încercat să deseneze pe o masă obişnuită din sticlă la care a ataşat un bec, însă metoda parcă nu oferea rezultatele aşteptate aşa că a renunţat repede şi şi-a îndreptat atenţia asupra geamului.

„Am hotărât să lucrez la geam. La început era destul de obositor din cauza poziţiei, însă în timp m-am obişnuit. Înainte, după două desene oboseam, acum pot să fac sute fără să mă opresc”, ne explică artistul.

„Pui de somn” sau cum au prins visele viaţă

Deşi Paul a făcut până acum 10 animaţii, proiectul care a stârnit cea mai mare admiraţie este „Pui de somn”, inspirată tocmai din frânturi de vise. Animaţia 2D care se întinde pe 6 minute a fost realizată în toamna anului 2014.

„Aveam doar frânturi de vise, pe care de cele mai multe ori le uitam dimineaţa. Aveam o cutie cu plicuri de ceai şi când mă trezeam brusc dintr-un film notam  pe pliculeţele de ceai tot ce visam. Erau atât de absurde şi păreau atât de reale, iar a doua zi nici măcar nu ţi le aminteai. Nimic nu se compară cu complexitatea unui vis, este elaborat, pare cât se poate de real şi nici măcar nu ţi-l aminteşti. Visul nu aşteaptă aplauze, nu aşteaptă nimic, dispare în nimic. Este un mare spectacol făcut numai pentru tine şi dispare în nimic”, explică Paul.

Artistul spune că această animaţie tocmai asta face: surprinde senzaţia oferită de o noapte nebună plină cu vise. Animaţia care se întinde pe doar câteva minute este formată din mai bine de 8000 de desene, care abia au încăput într-o cutie de pantofi. Munca la această animaţie s-a întins pe patru luni.

„De dimineaţa până seara făceam desene, însă pentru mine era mai mult o joacă. Nu priveam activitatea ca pe o muncă”, completează animatorul.

Artistul recunoaşte că nu ştia la ce să se aştepte cu privire la această animaţie. Prima reacţie pe care a primit-o a sunat ceva de genul: „Băi, băiatule, tu ai nişte probleme, îi bai mare!”.

Animaţia a fost însă primită foarte bine, încă din prima lună de la debut. Aceasta a fost recompensată cu premiul pentru cel mai bun film de animaţie la Filmul de Piatră de la Piatra Neamţ şi cu premiul pentru cel mai bun film românesc la festivalul dedicat animaţiilor Anim`est.

2015 vine cu o altă surpriză pentru Paul Mureşan: animaţia „Pui de Somn” a fost nominalizată la Premiile Gopo la secţiunea „cel mai bun scurt metraj de ficţiune”. Despre aceste premii, Paul spune că îl încurajează foarte tare şi-l motivează să continue să meargă pe acest drum.

Trailerul animaţiei „Pui de somn” poate fi urmărit aici.


Vă mai recomandăm:

Mecanicul de locomotivă îndrăgostit de culori: a pictat peste 1.000 de tablouri. Casa bărbatului s-a transformat într-o expoziţie permanentă

Nechita Bumbu, un fost CFR-ist de 67 de ani, şi-a transformat casa într-o expoziţie permanentă. Bărbatul pictează încă de când avea 17 ani şi a reuşit să realizeze de-a lungul timpului peste 1.000 de tablouri. Despre pasiunea sa spune că este un dar de la Dumnezeu.

Artista care dă viaţă soneriilor de bicicletă

Daniela Marcu (29 de ani), din Bistriţa, „redecorează“ de mai bine de jumătate de an soneriile de bicicletă, transformându-le în adevărate bijuterii cu ajutorul unei plastiline speciale.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite