Monica Ungur, femeia care a lăsat un job de vis la un hotel pentru a le învăţa pe proaspetele mămici cum să alăpteze corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerea Monicăi Ungur, o mămică de 38 de ani din Bistriţa este greu de înţeles pentru multe femei care îşi canalizează întreaga atenţie pentru a face paşi importanţi în carieră. Bistriţeanca a renunţat la industria hotelieră, unde câştiga sume frumuşele pentru a consilia proaspetele mămici în alăptare.

Monica Ungur are 38 de ani şi este mama unui băieţel de doi ani şi jumătate pe nume Matei. Impactul pe care l-a avut băieţelul asupra sa a fost atât de mare încât a determinat-o să-şi schimbe ocupaţia la 180 de grade.

Mai bine de 10 ani Monica a lucrat în industria hotelieră, fiind şef de recepţie la un hotel bistriţean. Chiar în anul în care a rămas însărcinată, Monica s-a înscris la o şcoală de asistente medicale, din dorinţa de a ajuta şi a fi alături de ceilalţi. La acea vreme nu se gândea să îşi schimbe profesia, ci doar să ajute în mod voluntar după finalizarea studiilor.

„Şcoala de asistente medicale a fost ceva ce am vrut dintotdeauna să fac, pentru că mi-a plăcut să ajut. Nu m-am gândit să mă reprofilez, a fost o chestie personală. Mă gândeam că o să folosesc meseria ca să ajut, într-un program de voluntariat”, precizează Monica.

Odată devenită mamă, Monica s-a confruntat cu problemele cu care se confruntă toate proaspetele mămici. Printre cele mai dureroase experienţe i s-a părut alăptarea, asta pentru că nu s-a informat înainte de naştere şi nu a considerat ceva foarte complicat.

În procesul de informare, Monica a dat peste cursurile SAMAS (Sănătate pentru Mame şi Sugari), un program naţional care-şi propunea să formeze printre specialiştii în sănătate educatori perinatali, care să sprijine tinerele mămici. În ciuda faptului că era în concediu maternal în acea perioadă, iar viaţa de proaspătă mămică era destul de solicitantă, în 2013, Monica Ungur a urmat şi această specializare la Bucureşti.

 „În timp ce urmam aceste cursuri, mi-am dat seama că asta îmi doresc să fac, pentru că foarte multă lume ar putea beneficia de aceste informaţii. În urmă cu 5 ani nu m-aş fi gândit că voi face vreodată asta. În ultimii doi ani de muncă în hotelărie am început să caut altceva, deşi îmi plăcea meseria. S-a întâmplat că naşterea copilului a fost aşa o deschidere, o schimbare foarte mare. În ultimii ani îmi doream să schimb ceva, dar nu făceam ceva în sensul acesta”, explică Monica.

Chiar după primul modul, Monica a început să ofere cursuri cu ce învăţase acolo, în primă fază pro bono.
Serviciile oferite de Monica sunt destul de complexe, acestea cuprinzând atât sfaturi despre perioada de graviditate, cât şi pentru cea de după naştere. Un asistent SAMAS poate să preia viitoarea mamă chiar şi dinainte de concepţie oferind consiliere în alimentaţia sănătoasă. Cele mai multe dintre femei vin când deja sunt însărcinate.

Toate cursurile au şi părţi practice, în care viitoarele mămici au ocazia să vadă pe viu cum se face baie unui bebeluş, cum trebuie ţinut sau schimbat.

 „Alăptarea este o relaţie de dragoste foarte frumoasă între mamă şi copil. Copilul alăptat mai mult timp are un coeficient de inteligenţă mai mare, este mai încrezător şi mai independent. Are contact cu mama mai mult şi este mai sănătos. Fiul meu a avut o răceală în doi ani şi jumătate. Mai ales după vârsta de un an, când copilul poate să se deplaseze, are contact cu mediul exterior şi cu microbii, anticorpii din lapte acţionează ca un vaccin natural”, explică Monica.

Monica le oferă şi tăticilor posibilitatea să înţeleagă ce se întâmplă cu partenerele lor pe parcursul sarcinii şi imediat după sau chiar să înveţe să-l schimbe sau să-i facă băiţă celui mic. De asemenea, specialistul oferă adeverinţe tăticilor care vor să participe la naştere.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud este printre puţinele din ţară care permit prezenţa tatălui la naştere. De asemenea, unitatea spitalicească s-a arătat deschisă şi la o colaborare în sistem de voluntariat cu Monica Ungur, în lipsa unor specialişti care să ajute mămicile cu sfaturi practice.

Monica Ungur ţine astfel de cursuri de aproape un an, iar până în prezent câteva zeci de mămici au beneficiat de sprijinul său, iar interesul este în continuă creştere. Unele mămici bat şi zeci de kilometri pentru a beneficia de sfaturile şi ajutorul Monicăi, asta pentru că este singurul educator perinatal din judeţ care oferă servicii atât de complexe.

„Mamele vor să vină să afle informaţii din partea cuiva autorizat, pentru că sunt foarte multe speculaţii despre ce să îi dai copilului şi ce să nu-i dai. Manualele SAMAS pe care le folosim sunt făcute după ultimele descoperiri de la nivel mondial. Prin aceste cursuri vreau să le dau mai mult decât informaţie, vreau să le dau încredere în ele. Să simtă că sunt capabile să alăpteze, să diversifice alimentaţia sugarului sănătos, să nu umble cu cântarele după ele şi să fie stresate. Această relaxare oferită este cea mai mare achiziţie a lor şi bucurie pentru copil, pentru că alăptarea de exemplu, trebuie să fie o bucurie, nu un stres”, spune Monica.

Un astfel de curs costă 40 de lei, iar cel de îngrijire a bebeluşului ajunge la 60 de lei. Consilierea particulară în alăptare costă 80 de lei. Tarifele practicate de Monica sunt la jumătate de preţ faţă de cele practicate în marile oraşe din ţară. Mămicile care nu au posibilităţi financiare pot să participe şi ele la cursuri în mod graduit.

Monica se pregăteşte pentru o certificare internaţională, dar şi pentru mai multe simpozioane în acest domeniu.

 „Această specializare are potenţial de business, pentru că programul SAMAS este chiar aşa gândit. Asistenta poate folosi informaţia la locul de muncă, dar are posibilitatea şi să lucreze separat. Eu mi-am dorit să fiu mai mult alături de copilul meu şi să lucrez de acasă, să nu îl văd numai seara şi în weekend”, precizează Monica.

Vă mai recomandăm:

Viaţă de mamă: luptă pentru viaţă în Irak şi Afganistan

Maria Ivan (52 de ani), din Bistriţa, şi-a lăsat acasă copilul şi soţul şi s-a numărat printre primele femei românce care au mers în teatrele de operaţiuni din Irak şi din Afganistan. Are la activ trei misiuni şi spune că nu regretă nicio secundă experienţele pe care le-a trăit

Două mame susţin tratamentul copiilor lor autişti cu surplusul din cămară. Gogoşarii în sos de muştar, printre specialităţi

Ioana şi Ionela, două tinere din Josenii Bârgăului au fost binecuvântate cu doi copii frumoşi, care însă au nevoie de o atenţie deosebită, fiind diagnosticaţi cu autism. Cele două mame au decis să ofere contra cost surplusul din cămară pentru a-şi ajuta financiar familia. Printre specialităţile oferite de mămici se numără şi ardeii în sos de muştar.



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite