Genica Stanciu, cofetarul care nu mănâncă prăjituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrează după reţete de tradiţie
Lucrează după reţete de tradiţie

Lucrează în domeniul dulciurilor de la 16 ani şi este proprietara celei mai vechi cofetării din Bistriţa. Toată lumea îi laudă prăjiturile, preparate după un reţetar din 1864, pe care l-a primit în dar de la vechiul proprietar al cofetăriei.

Genica Stanciu a avut de la cine să moştenească atât înclinţia spre lucruri dulci, dar şi priceperea în comerţ şi măiestria de a primi oameni. Bunicul său era „crâsnic" (cârciumar). Acesta ţinea o cârciumă cum probabil am întâlnit în poveştile de pe vremuri: avea o casă cu etaj, iar jos îşi ţinea afacerea . „Mama ne povestea că avea zahăr cubic în crâşmă. Ei nu-i dădea voie să intre, pentru că era o ruşine ca o femeie să intre în crâşmă. Dar ea mergea pe după tejghea,  în patru labe, până la sacul cu zahăr", povesteşte Genica. Nu e de mirare că Genica Stanciu,  la 16 ani, deja era iniţiată în domeniul vânzărilor în cofetărie, iar la 18 ani, era deja şefă de unitate.

Plimbarea „pe Corzo"

La cofetăria Perla, din centrul istoric, lucrează încă din anii '60. Pe atunci, oamenii veneau mult mai des la cofetărie , în special clienţii fideli. „Ani de zile se adunau pesionari în fiecare dimineaţă şi după masa. Rând pe rând, tot câte unul s-au dus la cele veşnice", povesteşte ea. În vremurile acelea, pietonalul  era locul în care locuitorii oraşului îşi făceau plimbarea „pe Corzo" şi puţini erau cei care nu se opreau la o prăjitură. „Lumea se plimba pe o parte şi venea pe alta. Era mult de lucru. În acea vreme nu puteai să duci la masă o cafea fără un pahar de apă. Şi eu am rămas cu aceeaşi etichetă", spune Genica. Şi astăzi, îşi primeşte clienţii cu acelaşi entuziasm. „Ce mă bucură extrem de mult este când văd mămici venind cu căruciorul şi stau la masă la o prăjitură", mai spune ea.

Nepoţii îi vor urma exemplul

Toată lumea îi laudă prăjiturile, preparate după un reţetar din 1864, pe care l-a primit în dar de la vechiul proprietar al cofetăriei. Puţini îşi amintesc faptul că pe vremuri cofetăria purta numele „Trandafirul". Unitatea are propriul ei laborator, unde domneşte ordinea şi disciplina. Dar dacă aici Genica Stanciu dă comenzile, acasă nu este nici ea scutită de comenzi . Cozonacii, clătitele sau gogoşii se numără  printre bunătăţile preferate de nepoţi şi trebuie să le facă cu mâna ei.  Andrei, care are 12ani, şi Mihai, de opt ani, sunt cei care vor să ducă tradiţia mai departe. Genica Stanciu n-are de ce să-şi facă griji la bătrâneţe  pentru că cei doi nepoţi  o asigură încă de pe acum că vor prelua afacerea Perla şi vor duce mai departe faima cofetăriei.            

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt lucrurile pe care le cereţi cofetarilor dumneavoastră?

G.S. Să nu fie de mirare că am schimbat foarte mult personal de când am deschis laboratorul. În primul rând, cer disciplină şi curăţenie. Cu toate că am trăit lângă evrei şi evreii erau de principiul că „unde e curăţenie nu-i câştig", eu nu cred  aşa. Pe urmă, cer punctualitate, cinste şi corectitudine.

Care sunt prăjiturile dumneavoastră preferate?

Să fiu sinceră, niciuna. Nu mai pot să mânânc prăjituri. Dar când eram copil îmi plăceau prăjiturile cu vişine şi căpşuni, făceam acasă. Pe urmă apăreaqu merele, făceam plăcintă cu mere, apoi plăcinte cu dovleac. Făceam şi plăcinte cu varză, tot ce apărea de sezon.

Ce-i place

Se consideră la o vârstă la care trebuie să aibă mai mult grijă de sufletul ei, de aceea biserica este un loc pe care îl frecventează. Îşi doreşte ca măcar o dată în viaţă să viziteze Ierusalimul şi mormântul sfânt.

Ce nu-i place

Minciuna şi lăudăroşenia sunt lucruri care  nu-i sunt pe plac. „Sunt o persoană directă, chiar dacă mă doare, îmi place să mi se spună adevărul", spune ea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite