Bistriţa: Bistriţenii, provocaţi la o partidă de şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Bistriţenii, provocaţi la o partidă de şah
Bistriţa: Bistriţenii, provocaţi la o partidă de şah

Emil Anca, împreună cu alţi susţinători, au obţinut deja aviz de la municipalitate pentru a amplasa două mese de şah în parcul Mihai Eminescu.  De unde i-a venit ideea? A văzut acest lucru într-un oraş mai mare din România, de pe vremea când era student

La iniţiativa bistriţeanului Emil Anca, oraşul ar putea avea mese de şah în parcurile de agrement. Este vorba de zece mese de şah, amplasate într-un parc din Braşov, în care tineri şi vârstnici se adunau pentru a-şi pune la încercare agilitatea minţii. „Aici se adunau pasionaţii de şah şi jucau, se organizau campionate, atât între elevi şistudenţi, cât şi între pensionari. Pe atunci eram student şi chibiţam şi eu la şah. Mi-am amintiti de asta şi m-am gândit că am putea să avem şi în Bistriţa aşa ceva. M-am gândit, deocamdată, să amplasăm două mese în Piaţa Mihai Eminescu, apoi ideea poate fi extinsă”, spune Emil Anca.

Acesta mai  precizează că, dacă ideea îi va captiva pe bistriţeni, astfel de mese ar putea fi amplasate şi în Parcul Municipal. Deocamdată, cele două mese se vor amplasa, cât de curând, în Parcul Mihai Eminescu. Acestea vor fi sponsorizate de către decătre preşedintele Clubului Lions din Bistriţa, Sorin Herciu, iar o masă nu va costa mai mult de 1.000 de lei, incluzând băncile. 

Un joc al anticipaţiei

„Şahul este un sport al minţii şi un joc al anticipaţiei. Cine ştie şah, este un bun matematician, dar şi un bun manager ”, mai spune Emil Anca. În Bistriţa există deja un loc pentru cei împătimiţi de acest sport al minţii. În parcul din spatele Bisericii „Sfânta Ana” există  câteva mese de şah unde, în special vârstnicii, obişnuiau să se adune la câte o partidă de şah şi organizau chiar campionate. Însă, locul şahului, a fost luat, în ultima vreme de jocuri de table şi cărţi. Boldijor Grigore are 75 de ani şi locuieşte în zonă de doi ani.

Acesta spune că nu a mai văzut pe nimeni jucând şah, în schimb, a văzut cum peste careul de şah imprimat în masa de beton se aşează cutiile de table şi se aştern cărţile de joc. „Jocul de cărţi şi tablele, astea sunt acum la putere. N-am mai văzut pe nimeni jucând şah, cel puţin, de când sunt eu aici. Poate era pe vremuri”, spune Boldijor. Pe vremuri, în Bistriţa existau zeci de spaţii în aer liber, destinate jocului de şah.   

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite