Bistriţa: Portret/ Petre Anghel, 44 de ani în slujba matematicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:  Portret/ Petre Anghel, 44 de ani în slujba matematicii
Bistriţa: Portret/ Petre Anghel, 44 de ani în slujba matematicii

A venit la Bistriţa în vizită, a rămas aici pentru că s-a îndrăgostit, şi a stat la catedra mai multor şcoli de aici  aproape o jumătate de secol.

Când era copil Petre Anghel a vrut să devină cântăreţ.  „Îmi plăcea mult muzica, ştiam chiar să cânt câteva melodii din repertoriul folcloric. Cred că muzica şi matematică sunt înrudite dar am renunţat la pasiune apentru muzică în favoarea matematicii”, povesteşte profesorul.

În primul an de liceu a decis să se dedice matematicii după ce a luat o notă de nouă şi s-a ambiţionat ca de atunci înainte să ia doar note de zece.  „Am considerat că matematica mă va ajuta să mă realizez aşa că m-am autoeducat pentru a intra la Facultatea de Matematică”, spune profesorul.
Calităţile de bun pedagog şi le-a însuşit încă din liceu când îi medita pe colegii care făceau studii la fără frecvenţă . „În clasa a XII-a ştiam deja să predau iar când am ajuns la catedră pentru mine nu a fost deloc dificil şi m-am acomodat uşor cu copii.

7 ani de muncă în Muntenia şi 38 în Ardeal

Profesorul consideră activitatea sa didactică un adevărat itinerariu  prin şcoli din Muntenia şi Ardeal. Dacă în Muntenia a predat doar 7 ani , în Ardeal, la Bistriţa, a ales să-şi petreacă restul vieţii.  Profesorul a venit pentru prima dată la Bistriţa în vizită la fratele său. În acest timp a cunocut-o pe actuala sa soţie, Sultana, şi s-a îndrăgostit. „Ne-am cunoscut astăzi, am cerut-o în căsătorie a doua zi şi după 11 zile ne-am căsătorit. Acum, după zeci de ani petrecuţi unul lângă altul, ne înţelegem la fel de bine”, povesteşte Petre Anghel.

Admiterea la şcoli în vremurile vechi

Cariera profesorului nu a fost lipsită de suişuri şi coborâşuri şi întâmplări fericite sau mai puţin. Profesorul se amuză copios când îşi aminteşte cum uneori trebuia să pune note mai mari la examenele de treaptă pentru ca mai mulţi elevi să acceadă la nivelul superior al liceului astfel încât profesorii să aibă cui preda. Stând la corectat până noapte târziu, găsea până şi 15 lucrări consecutive care nu meritau mai mult de nota 1.Corectitudinea sa în corectarea lucrărilor s-a întâmplat să deranjeze iar vremurile îl obligau să mai ridice cât de cât nivelul matematic al elevilor, pentru a se forma clase de liceu. 

Peste 6000 de  elevi educaţi


Profesorul Anghel a însumat numărul elevilor pe care i-a educat şi şi-a dat seama că pe timpul carierei sale i-au trecut prin mână peste 6000 de elevi, uni mai buni, alţi mai slabi dar pe toţi i-a educat. Elevii pregătiţi de el la matematică au reuşit întodeauna săfie admişi pe primele locuri la facultăţile de matematică. Profesorul este foarte mândru că foşti elevi de-ai săi au ajuns oameni mari, unii dintre ei, chiar în Parlamentul României.


Profil
NĂSCUT : 25 martie 1944 Novaci Gorj
EDUCAŢIE: Universitatea din Bucureşti   Facultatea de Matematică
EXPERIENŢĂ: 45 de ani prof de matematică
FAMILIE: Căsătorit, un băiat

Ce-i place
Cinstea , corectitudinea , punctualitatea. „ Îmi place să citesc beletristică, mersul pe bicicletă , jocul de sah excuriile şi drumeţiile prin ţară şi străinătate”, povesteşte profesorul

Ce nu-i place
Profesorului nu-i plac minciuna, lenea şi expresiile vulgare.   „Nu-mi place să pierd timpul, să fumez , să consum băuturi alcoolice. Detest ipocrizia, laşitatea şi făţărnicia”, mai spune Petre Anghel

Întrebari şi răspunsuri
Care sunt matematicienii pe care îi apreciaţi cel mai mult?
P.A. Ciprian Foiaş este o stea a matematicii româneşti şi este printre favoriţii mei, a dezvoltat analiza matematică , a fost la un moment dat printre oamenii de frunte ai comisiilor de matematică naţionale, dar a fost săpat de Elena Ceauşescu şi a plecat din ţară.

Cine performează de obicei în matematică fetele sau băieţii?
P.A. Băieşii sunt de obicei la matematică şi au performanţe mai evidente , dar fetele au alte calităţi şi aceste lucruri nu sunt bătute în cuie. Am avut şi eleve care au excelat. Am pregătit o fată care a intrat la facultate cu nota 10 şi a terminat cu 10.
 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite