Bistriţa : Plantele medicinale, o afacere de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Plantele medicinale, o afacere de sezon
Bistriţa : Plantele medicinale, o afacere de sezon

Culegătorii de plante şi fructe medicinale şi-au făcut apariţia în pieţe.  Afine, cătină sau plante uscate sunt la mare căutare în această perioadă. Deşi se găsesc tot timpul în farmacii, unii preferă să le ia direct de la sursă

Maria şi Daniel Pop stau de dimineaţă în Piaţa Decebal, alături de cîteva grămăjoare de cătină şi legături de coada şoricelului. Îşi laudă marfa cum ştiu ei mai bine, deşi nu tot timpul vânzarea merge aş cum şi-ar dori. „Plantele astea te feresc chiar şi de infarct. Şi cătina e bună şi pentru cancer, că mai ameliorează, depinde în ce stadiu se află. Ce e natural, e natural...  şi eu am citit la ce-i bună fiecare plantă.”, explică Daniel. Cătina o aduc de pe plantaţie, din pădurea Codrişor. „O culegem şi o tăiem cu foarfeca”, spune Maria. Ciorchinele de cătină sunt adunate în mic grămăjoare pe care cei doi le vând cu 2 lei bucata. „Nu tot timpul se vând, câteodată merge, câteodată nu”, spune femeia. „E foarte bună cătina, pentru ficat, pentru cancer. Se poate usca pentru ceai sau se foloseşte aşa cum e, amestecată cu miere. Boabele se pun în miere şi se ia în fiecare dimineaţă câte o linguriţă, pe stomacul gol”, se bagă în vorbă şi Dochiţa Capra, o altă vânzătoare.

Culese cu mare efort

La fel de bune sunt şi afinele, doar că acestea sunt puţin mai greu de cules. „Mergem şi 40-50 de kilometri după ele, la munte. Le culegem cu piaptănul. Sunt cele mai bune fructe din piaţă, că nu sunt udate deât de către Dumnezeu”, spune Maria Buhai. Afinele se vând cu 8 lei kilogramul sau cu 2 lei o cană şi sunt bune mai ales pentru afecţiuni ale stomacului. Comercianţii de fructe şi plante medicinale pot fi văzuţi în această perioadă nu doar în pieţe, ci şi cutreierând străzile, cu mănunchiuri de busuioc sau sunătoare.

Utilizarea plantelor în scop terapeutic are o vechime de mii de ani, iar oamenii continuă să le caute fie în farmacii, fie culese direct de la sursă. „Eu sufăr de diabet alimentar şi consum foarte multe ceaiuri de plante. Sigur, sunt foarte bune, doar că trebuie să ştii pentru ce le foloseşti”, spune Aurel Meşter, un bistriţean aflat la cumpărături în Piaţa Decebal.

Boli care răspund la tratamentul cu plante medicinale

- alergiile, astmul bronşic, reumatismul (unele forme), bolile de piele
- bolile psihosomatice, nevrozele, insomnia, tulburările de memorie la vârstnici
- infecţiile cronice microbiene, parazitozele, unele afecţiuni virale
- stările de stres şi epuizare, carenţele în anumite vitamine şi minerale
- intoxicaţiile cronice, hipercolesterolemia
- ulcerul gastro-duodenal, dischinezia biliară, enterocolita, colonul iritabil

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite