700 de sportivi aleargă prin munţi pentru Cuminţenia Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Weekendul acesta va avea loc competiţia Via Maria Theresia, care va reuni la start 700 de sportivi. Organizaţia Tăşuleasa Social, care organizează competiţia, a renunţat la o taxă de participare, însă le cere sportivilor să doneze o sumă de bani pentru Cuminţenia Pământului a lui Brâncuşi.

Sâmbătă, 13 august va avea loc cea de-a treia ediţie a competiţiei Via Maria Theresia. Aceasta se va desfăşura în Munţii Călimani şi va cuprinde o un semi-maraton, un maraton, un ultra-maraton, triatlon, triatlon echipă şi drumeţie. 

Nu mai puţin de 700 de sportivi din ţară şi din străinătate vor lua startul sâmbătă din Pasul Tihuţa sau de la lacul Colibiţa. Anul acesta, Tăşuleasa Social, organizatorii competiţiei au renunţat la taxa de participare, încurajându-i pe sportivi să  îşi câştige „locul” în competiţie participând la o acţiune de voluntariat sau donând diverse sume de bani în contul asociaţiei. 

Banii adunaţi vor fi destinaţi Cuminţeniei Pământului a lui Brâncuşi: „Anul acesta, am hotărât să dedicăm Maratonul Via Maria Theresia Cuminţeniei Pâmântului, sculptura lui Brâncuşi. Aşadar, punem la dispoziţie câteva urne şi vă încurajăm să donaţi pentru achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, pentru simplul fapt că Brâncuşi e şi al nostru, nu doar al lor”, transmit organizatorii. 

Competiţia, dedicată celei mai lungi poteci tematice din ţară

Traseul „Via Maria Theresia“ este cea mai lungă potecă tematică din ţară şi singura amenajată într-un parc naţional. Cei 42 de kilometri pot fi parcurşi atât la pas, cât şi pe două roţi, dificultatea fiind una medie. Cel mai înalt punct de pe acest traseu este Şaua Nicovala, situată la 1.934 de metri altitudine. Pentru că 25 de kilometri din traseu fac parte din Parcul Naţional Călimani, care are statut de arie protejată, amenajarea drumului a fost sumară, fără intervenţii mari în natură.

La acest proiect au participat peste 250 de voluntari din 12 ţări. Pe tot parcursul traseului au fost montate aproape 450 de borne de marcaj şi peste 4.000 de plăcuţe reflectorizante. De asemenea, au fost înlăturate vegetaţia şi pietrele, au fost amenajate mici locuri de popas şi au fost montate panouri informative cu conţinut istoric, care le vorbeşte drumeţilor despre drumul amenajat prima dată de austro-ungari, pe vremea împărătesei Maria Theresia.

Poteca tematică Via Maria Theresia urmează vechiul drum istoric ce şi-a căpătat numele de la împărăteasa austro-ungară care ar fi cerut amenajarea drumului, împreună cu fiul său. Împăratul Iosif al II-lea şi mama sa împărăteasa Maria Theresia au făcut mai multe vizite în Transilvania, iar în 1783 au hotărât să fie amenajat un drum care să lege cele două provincii istorice Transilvania de Bucovina.

Împăratul a revenit în Transilvania trei ani mai târziu, pentru a se convinge că drumul pe care l-a cerut şi care a împrumutat numele mamei sale a fost făcut.

Construcţia acestui drum era foarte importantă deoarece Valea Bârgăului, de unde porneşte „Via Maria Theresia“, a fost o rută de legătură între Transilvania şi Moldova încă din Evul Mediu. Drumul era utilizat în mare parte pentru negoţ şi schimb de mărfuri între cele două regiuni, dar şi pentru aprovizionarea frontului. Dacă acum drumul este mult mai îngust, permiţând parcurgerea doar la pas sau pe două roţi, pe vremea austro-ungarilor se putea circula pe el cu trăsura.

Vă mai recomandăm:

Priveliştea de basm oferită de Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din România

FOTO Poteca Maria Theresia, drum istoric refăcut în Munţii Călimani

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite