20 de curiozităţi despre cofeină. Ce rol a avut în războaiele mondiale

20 de curiozităţi despre cofeină. Ce rol a avut în războaiele mondiale

90% dintre adulţii de pe planetă consumă, într-o formă sau alta, cofeină

Cine-ar fi crezut că 90% din adulţii de pe planetă consumă cofeină într-o formă sau alta? Consumul moderat de cofeină ne ajută să fim mai alerţi şi mai concentraţi, dar în schimb exagerarea ne poate trimite la spital. Sensibilitatea la cofeină se moşteneşte, iar asiaticii metabolizează cofeina mai încet decât europenii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre cele mai consumate substanţe de pe Glob este cu siguranţă cofeina. Aceasta este considerată cel mai consumat „drog” din lume, fiind urmat de alcool şi nicotină. Adevărul.ro vă prezintă o listă cu cele mai neobişnuite statistici despre cafea şi cofeină.
 
- 20 de grame de cofeină ar putea omorâ un om. Este echivalentul a 17 litri de cafea.
 
- În timpul Primului şi Celui de-al Doilea Război Mondial, soldaţii aveau la ei tablete cu cofeină, necesare pentru a combate extenuarea.
 
- În jur de 90% din adulţii de pe Glob consumă cofeină într-o formă sau alta. Cea mai multă cofeină se consumă în Finlanda. În medie, fiecare adult consumă 400 de miligrame în fiecare zi. Următoarele pe listă sunt Finlanda, Suedia, Danemarca, Norvegia, Belgia, Olanda, Germania, Austria sau Elveţia. 
 
- Sensibilitatea la cofeină este genetică.
 
- Cafeaua conţine de trei ori mai multă cofeină decât ceaiul sau Coca Cola.
 
- Cofeina nu a fost adusă în Europa cu ajutorul cafelei sau a ceaiului, ci cu ajutorul ciocolatei.
 
- Femeile metabolizează cafeaua mai repede decât bărbaţii. Asiaticii metabolizează cofeina mai încet decât europenii. 
 
- Cofeina pură este o pudră albă, amară şi toxică.
 
- Cofeina îşi face efectul după 15-20 de minute, iar acesta durează între 8 şi 14 ore, depinzând de sexul, vârsta şi greutatea fiecărei persoane.
 
- Pe lângă cafea şi ceai, există în jur de 60 de plante care conţin cofeină.
 
- Studiile arată că o ceaşcă de cafea consumată înainte de un somn de 15 minute, creşte efectul acestui pui de somn, ajutând la concentrare.
 
- Cafeaua ne ajută să scădem riscul de diabet de tip II şi de afecţiuni ale inimii.
 
- Fumătorii metabolizează cafeina cu 50% mai repede decât nefumătorii. 
 
- Consumăm 98% din cofeină cu ajutorul băuturilor.
 
- Un singur gram de cofeină (echivalentul a 5-6 ceşti de cafea) poate produce insomnie, oboseală, confuzie, febră, bătăi ale inimii neregulate. Intoxicaţia severă poate cauza greaţă, convulsii şi chiar hemoragie gastro-intestinală.
 
- Deşi majoritatea persoanelor consumă cafea dimineaţa, după ce se trezesc, specialiştii spun că aceasta ar trebui consumată mai târziu.
 
- Ce ocupaţii au cei mai mari consumatori de cofeină? Pe primul loc sunt oamenii de ştiinţă, specialiştii în marketing şi PR, administratorii din educaţie, editorii şi scriitorii, medicii, profesorii şi asistenţii sociali.
 
- Potrivit pediatrilor, 73% din copii şi adolescenţi consumă cofeină în fiecare zi. Copiii şi părinţii nu sunt conştienţi de faptul că găsim cofeină în acadele, jeleuri şi chiar gumă. 
 
- Cofeina creşte metabolismul, însă rezultatele studiilor nu au putut susţine ideea că, pe termen lung, poate duce la o scădere în greutate.
 
- Cafeina este cel mai folosit „drog” de pe planetă. Alcoolul este al doilea, iar nicotina se clasează pe locul 3.
 
Sursă: factretriever.com
 

Vă mai recomandăm:

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările