10 luni de la cea mai mare fraudă înregistrată de o companie europeană: zeci de milioane de euro s-au evaporat în 40 de conturi din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 10 luni, în România se punea în scenă cea mai mare fraudă înregistrată în Europa a cărei victimă era o companie străină. Din conturile companiei nemţeşti Leoni dispăreau nu mai puţin de 40 de milioane de euro, după ce o angajată a fost convinsă de mai mulţi hackeri să transfere această sumă în mai multe conturi. Banii au ajuns împrăştiaţi în peste 40 de conturi din lume.

În luna august a anului trecut, producătorul german Leoni Wiring Systems a fost victima unei fraude record de 40 de milioane de euro. Nemţii de la Leoni au făcut publice detalii despre acest incident la doar patru zile de la fraudare.

„Leoni a realizat vineri, 12 august 2016, că a fost victima unei fraude cu ajutorul unor documente şi identităţi falsificate, prin intermediul canalelor de comunicaţie electronice (...) Paguba se ridică la 40 de milioane de euro. Activităţile infracţionale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor companiei”, spunea compania, într-un comunicat de presă.

Practic, o angajată din România a companiei a transferat în anumite conturi în total 40 de milioane de euro. Transferurile ar fi fost făcute la indicaţiile superiorilor din Germania, via e-mail. În spatele adreselor de e-mail se aflau, se pare, mai mulţi hackeri. 

Între timp, mai mulţi angajaţi responsabili de acest incident, au fost daţi afară. Printre cei care şi-au pierdut locul de muncă s-a numărat şi fostul manager al companiei Marius Cotor. Acesta a şi acţionat în judecată compania pentru a anula desfacerea contractului de muncă. 

Dacă la nivel intern ancheta desfăşurată de Leoni s-a finalizat, oamenii legii încă continuă cercetările. Întrebat dacă fostul manager Marius Cotor a avut vreo legătură cu această fraudare, Ralf Sigmann, managerul pe Europa al Leoni a precizat:

„Investigaţia internă s-a încheiat, cea externă nu s-au finalizat încă. Aţi menţionat managerul dinainte (n.r. Marius Cotor). Acesta a decis să dea în judecată societatea Leoni, este dreptul acestuia. Este un proces pe rol în instanţă şi nu pot să fac alte comentarii pe marginea acestui lucru, până când cazul nu va fi soluţionat”.

Banii s-au „pierdut” în peste 40 de conturi din întreaga lume 

Acesta a mai spus că cei 40 de milioane sunt pierduţi definitiv. Cu toate acestea, este foarte posibil ca suma să fie primită de la societăţile de asigurări, cu care avea compania nemţească încheiate contracte. 

„Ceea ce mai putem spune că cei 40 de milioane de euro sunt pierduţi. Am încercat să recuperăm aceşti bani, însă aceştia au fost transferaţi în două conturi din Asia, iar de acolo în mai mult de 40 de conturi din lumea întreagă. Am încercat să îi urmărim, dar nu este uşor, pentru că nu poţi să te uiţi în conturile bancare ale cuiva, ai nevoie de acordul unui judecător. Este vorba despre un proces dificil acesta de a urmări banii. Trebuie să recunoaştem că cei 40 de milioane sunt pierduţi şi nu îi mai putem recupera. Deocamdată nu ştim cine sunt infractorii. De asemenea, putem spune că nu există indicii că angajaţii companiei au colaborat cu infractorii”, a explicat Ralf Sigmann, prezent marţi la Bistriţa.

Fostul manager al Leoni: „Nu există prejudiciu”

În documentul prin care Marius Cotor cheamă în judecată Leoni pentru anularea încheierii contractului de muncă, acesta dezvăluie nişte informaţii interesante, care au fost ţinute departe de ochii presei.

Potrivit gazetadebistriţa.ro, care a făcut publică cererea de chemare în judecată, Marius Cotor susţine că nu există niciun prejudiciu şi că angajata Leoni Bistriţa a primit confirmare telefonică de la superiorii săi din Germania pentru a face aceste transferuri.

Mai mult, ar fi vorba de peste 15 transferuri bancare către două societăţi din China: Oulong Interntional CO LTD Limited şi China Hongseng Limited. Acestea s-au întins pe mai bine de trei săptămâni, perioadă în care nimeni nu a sesizat faptul că ar fi vorba despre o fraudă. 

„Raportat la prejudiciul invocat de angajator, menţionez că acesta nu există, deoarece astfel cum am arătat mai sus, sumele transferate provin de la Leoni A.G. (n.r. compania mamă care funcţionează în Germania). Dacă Leoni A.G. ar fi avut suspiciuni cu privire la efectuarea acestor tranzacţii, managementul de top al companiei, sau cel puţin deparamentul financiar al Leoni A.G. ar fi putut şi chiar considerăm că ar fi trebuit să refuze transferul acestor sume ori să sesizeze lipsa oricărei neregularităţi privind procedurile de plată. Nu doar că nu au făcut aces lucru, dar chiar au continuat să transfere bani în contul societăţii LWS Ro SRL, până la data de 10.08.2016, dată până la care s-au efectuat nu mai puţin de 16 transferuri a unor sume importante”, precizează Marius Cotor în cererea de chemare în judecată. 

Fostul manager al Leoni nu cere doar anularea desfacerii contractului de muncă, ci şi daune şi drepturi salariale. Acesta solicită plata a peste 20.000 de euro, reprezentând stimulente financiare pentru atingerea obiectivelor propuse în cadrul companiei şi plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data de 27 februarie, când şi-a pierdut locul de muncă, şi până la soluţionarea cererii sale de către instanţă. 

Vă mai recomandăm:

Nemţii de la Leoni au venit la Bistriţa, după ce compania a fost fraudată de hackeri cu 40 de milioane de euro

Angajata care a transferat 40 de milioane de euro de la producătorul german Leoni în conturile unor hackeri ar fi fost concediată

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite