Zidurile de sprijin degradate pe râul Săsar pun în pericol casele mai multor maramureşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe case sunt în pericol din cauza degradării zidurilor de susţinere FOTO: Adevărul
Mai multe case sunt în pericol din cauza degradării zidurilor de susţinere FOTO: Adevărul

Mai multe familii din Baia Sprie riscă să rămână chiar fără case, după ce zidurile de sprijin pe râul Săsar s-au degradat foarte tare în ultimele luni. Incidentul a ajuns şi la urechile prefectului de Maramureş care a promis că va rezolva cât poate de repede această problemă.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Baia Sprie l-a informat pe prefectul Sorin Rednic despre degradarea zidurilor de sprijin în albia râului Săsar, care traversează oraşul Baia Sprie. Astfel, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus specialiştilor din cadrul S.G.A. Maramureş, să verifice în prima fază, dacă situaţia semnalată este reală. După primirea răspunsului afirmativ, prefectul de Maramureş a dispus deplasarea unei comisii, la faţa locului, care împreună cu viceprimarul Ioan Mariaş a stat inclusiv de vorbă cu cetăţenii care au amplasate gospodării pe malul râului.

Membrii comisiei s-au deplasat pe străzile Ştefan cel Mare, Gutinului, Matei Corvin şi Săsar, unde a constatat că debitele şi nivelurile crescute ale râului au erodat pragurile de fund pe sectorul străzilor menţionate. Supăraţi pentru situaţia în care se află, maramureşenii din această zonă au apelat la ajutorul autorităşilor. „Zidul de sprijin din apropierea gospodăriei personale este urnit. Nu dispunem de fondurile necesare pentru efectuarea reparaţiilor, iar agravarea situaţiei poate duce la punerea în pericol al imobilului. De asemenea, fenomenul de erodare poate antrena curtea gospodăriei“, a spus Maria Topan, una din locatarele cu probleme.

Potrivit specialiştilor din cadru Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş zidul de sprijin de pe malul stâng al râului, strada Matei Corvin, unde este amplasată gospodăria este prăbuşit pe o lungime de 10 metri. Aceştia au mai arătat că zidul a fost realizat din zidărie de piatră cu mortar de ciment, lucrare care a fost executată de fosta Centrală a Minelor, între anii 1960-1965, lucrare care nu se regăseşte în patrimoniul S.G.A. Maramureş.

Mai mult, în câteva zone a oraşului Baia Sprie au fost descoperite  prăbuşiri ale lucrărilor de consolidare şi deteriorări ale malurilor, situaţie care pune în pericol stabilitatea zidurilor de sprijin, atât în plan vertical, cât şi în plan orizontal, respectiv construcţiiilor riverane existente.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va întreprinde demersurile necesare pentru alocarea fondurilor necesare începerii lucrărilor de consolidare cu prioritate, în zona malurilor afectate de eroziune care pun în pericol gospodăriile.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite