VIDEO  Brondoşii de la Cavnic, obicei unic în România în preajma sărbătorilor de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brondoşii de la Cavnic. FOTO: Arhivă personală
Brondoşii de la Cavnic. FOTO: Arhivă personală

Un obicei vechi de aproape 300 de ani este păstrat şi astăzi în Cavnic, judeţul Maramureş. Tinerii îmbracă costume de brondoşi pentru a alunga spiritele rele. Aceştia vor putea fi întâlniţi în fiecare seară, începând de miercuri, 17 decembrie, până de Anul Nou, pe străzile din Cavnic.

Brondoşii, tineri mascaţi, colindă pe străzi în preajma sărbătorilor de iarnă. Localnicii povestesc că originea acestor colindători este legată de invazia tătarilor din anul 1717, despre care se spune că au fost alungaţi din oraş cu ajutorul brondoşilor. Drept mărturie, există o piatră pe care este inscripţionată prezenţa („Până aici au ajuns tătarii în 1717”), iar piatra a fost zidită într-un obelisc numit chiar “Stâlpul tătarilor”. Conform legendei, bărbaţii tineri s-au mascat, şi-au legat cloptele pe ei, şi-au luat biciurile şi, astfel, au reuşit să-i pună pe fugă pe tătari.

„Această tradiţie datează de 300 de ani. În momentul când au năvălit tătarii în 1717 oamenii acelor timpuri s-au costumat în  brondoşi, alungând tătarii. În zilele noastre, alungă spiritele rele în cele trei zile de Crăciun. Deci dacă nu le deschizi uşa rişti ca tot anul să îţi meargă rău. Aşa că, deschideţi-le uşa, toţi căvnicarii care îi auziţi şi nu îi goniţi”, a spus Ioana Petruţ, directorul Căminului Cultural din Cavnic.

Brondoşii poartă costume albe, opinci în picioare, măşti din piele de oaie şi clopote atârnate pe hamuri. În urmă cu trei ani, Primăria din Cavnic a organizat prima paradă a brondişilor, pentru a păstra vie tradiţia acestor colindători. De atunci, anual, în preajma sărbătorilor de iarnă, brondoşii se adună pe străzile din Cavnic şi pornesc pe jos la colindat. 

brondosi cavnic. foto arhiva personala

Parada brondoşilor

„Ca în fiecare an, în ajunul Crăciunului, la Cavnic sunt foarte multe obiceiuri care se păstrează de peste 300 de ani. De exeplemplu, brondoşii. Păstrăm vie această tradiţie şi încercăm să o ţinem în picioare. Şi ne bucură că foarte mulţi copilaşi tineri răspund invitaţiei noastre de a face această frumoasă paradă şi de a menţine tradiţia. Brondoşii sunt practic copiii Cavnicului. Ei se maschează şi muncesc un an de zile pentru costumele lor. Cu o lună înainte de Crăciun auzi clopotele cum le pregătesc, cam pe la toate casele. Ei sunt foarte entuziasmaţi pentru că odată ce îmbraci acest costum special parcă devii un alt om, un om mai puternic. Şi ei trăiesc aceste momente pe care le-am trăit fiecare dintre noi”, a spus Vladimir Petruţ, primarul oraşului Cavnic.

brondosi cavnic. foto arhiva personala

La ediţia din acest an, printre cei 100 de brondoşi participanţi s-a numărat şi Daniel (foto dreapta). Ajutat de tatăl său în confecţionarea costumului, la doar 10 ani, aceasta a luat la pas străzile din Cavnic pentru a arăta că este mândru de tradiţiile locurilor natale.

„Este o tradiţie. Ştiu că noi, prin costumele pe care le purtăm alungăm spiritele rele. Ştiu de la tatăl meu de acest obicei. Clopotele sunt făcute de tatăl meu, pantalonii şi cuşma care tot tata le-a făcut. Dacă ne scuturăm mult clopotele putem să alungăm spiritele rele”, a spus Daniel Danciu.

Parada a atras curiozitatea a zeci de căvnicari care s-au oprit pe străzi pentru a-i asculta pe colindători.

„Am fost şi eu brondoş în tinereţe şi mă bucură că astăzi tinerii mai păstrează această tradiţie. Este greu doar cu costumul, fiind din piei câteodată nu ai aer”, a spus Ştefan Jurj.

„Este frumos ceea ce fac tinerii astăzi. Nu lasă să moară tradiţia”, a mai spus o altă localnică.

Costumaţi, mascaţi şi împodobiţi cu clopote şi tălăngi, brondoşii pot fi văzuţi pe străzi până la Anul Nou, pocnind din bice şi scuturând clopotele pentru a produce mult zgomot. 

Citeşte şi

Unde se află cel mai înalt brad natural de Crăciun din România. Copacul a fost decorat cu mii de luminiţe

Noua rută feroviară între România şi Austria a fost inaugurată. Cât costă un bilet de la Satu Mare la Viena

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite