Tabere în siguranţă, la Deseşti şi Cavnic. Peste 100 de copii din case de tip familial şi centre de plasament, instruiţi de jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Janarmii maramureşeni au organziat activităţi în cadrul campaniei  preventiv-educative „Tabere în siguranţă alături de jandarmii maramureşeni”. În cadrula cestora, participanţii, majoritatea din case de tip familial şi centre de palsament din mai multe judeţe, au ocazia să înveţe lucruri noi şi utile.

Ieri, 24 august, între orele 09.00 şi 14.00, jandarmii maramureşeni împreună cu preotul Parohiei Deseşti, pr. Ardelean Ioan, dar şi pr. militar Achim Daniel au organizat o activitate educativ- preventivă pentru cei peste 100 de copii aflaţi în tabără la casa parohială din Deseşti. Majoritatea copiilor provin din centrele de plasament şi casele de tip familial din ţară, din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Neamţ, Iaşi dar şi din Maramureş. Copiilor le-au fost prezentate de către jandarmi aspecte pe linia preveniri şi combaterii faptelor antisociale, aspecte preventive cu scopul de a nu se transforma în mici autori de fapte contravenţionale sau penale sau de a deveni victime ale unor astfel de fapte. De asemenea pentru a avea un impact scontat, şi a înţelege mai bine activitatea jandarmilor le-au fost prezentate copiilor mici filmuleţe la căminul cultural din localitatea Deseşti.

 A urmat apoi un concurs de creaţie artistică prin transpunerea în desene, a activităţii jandarmilor, iar cele mai reprezentative desene fiind premiate de Jandarmeria Maramureş prin diplome.

Pe timpul activităţilor le-au fost prezentate copiilor şi elemente legate de posturile montane ale Jandarmeriei Maramureşene cum ar fi:

-         tehnica deplasării în teren muntos, simulare pe teren accidentat.

-         rolul Jandarmeriei Române si implicit al Jandarmeriei Montane;

-         reguli de conduită în mediul montan şi protejarea acestuia;

-         tehnici şi metode de procurare a hranei;

-         ţinuta şi dotarea minimă obligatorie pe un traseu turistic ;

-         măsuri întreprinse în cazul muşcăturii de către şerpi veninoşi;

-         modul de transportare  al celui accidentat;

-         elemente de bază pentru procurarea şi filtrarea apei ;

-         semnalele internaţionale S.O.S. pe munte ;

-          le-au fost prezentate refugiile din zonă ;

-         utilizarea serviciului unic de urgenţă 112.

Totodată, în perioada 24-29 august 2016 la Postul de Jandarmi Montan Cavnic se desfăşoară acţiuni preventiv-educative cu elevi veniţi din ţară, inclusiv din capitală în tabăra de vară. Elevilor le sunt prezentate de către jandarmii montani:

-         adoptarea unui comportament adecvat atât în unităţile de învăţământ pe timpul programului educaţional cât şi în societate pe timp de vacanţă;

-         rolul Jandarmeriei Române si implicit al Jandarmeriei Montane;

-         reguli de conduită în mediul montan şi protejarea acestuia;

-          elemente de bază pentru consumarea apei din fântâni şi văi de munte ;

-         reguli de conduită în mediul montan şi protejarea acestuia;

-         ţinuta şi dotarea minimă obligatorie pe un traseu turistic ;

-         măsuri întreprinse în cazul muşcăturii de către şerpi veninoşi;

-         utilizarea serviciului unic de urgenţă 112.       

 

 De asemenea elevii au avut ocazia să se pozeze cu jandarmii maramureşeni, fiind curioşi de materialele şi autovehiculele avute în dotare pentru executarea misiunilor în domeniul montan.

Scopul activităţilor desfăşurate este de a informa copiii aflaţi în taberele de vară pe raza judeţului Maramureş, indiferent de vârstă, naţionalitate, zonă geografică, mediu social, etnie, educaţie, religie sau profesie, în legătură cu capacitatea Jandarmeriei Maramureş de a se constitui într-un garant permanent şi nediscriminatoriu al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Prin participarea directă la aceste activităţi se urmăreşte conştientizarea societăţii civile prin acţiuni preventiv-educative cu privire la rolul pe care instituţia îl îndeplineşte în lupta împotriva criminalităţii, a violenţei şi discriminării de orice fel, iar prin prezenţa jandarmilor în mijlocul copiilor aflaţi în tabere de vară, se creează  un “model de conduită”, precum şi o „opţiune vocaţională” privind percepţia de a urma o carieră de jandarm.

Campania preventiv – educativă „Tabere în siguranţă alături de jandarmii maramureşeni” va continua  pe toată perioada vacanţei de vară, iar în cadrul acesteia, vor avea loc întâlniri atât cu elevi din judeţul nostru, cât şi cu cei care se află în tabere organizate şi sunt în  vizită în Maramureş.

Mai puteţi citi:

Atelierul de film documentar Aristoteles Workshop se desfăşoară în această perioadă în Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite