Sarea, prieten sau duşman? Când este bună pentru organism şi când devine o adevărată otravă sarea-n bucate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E greu de imaginat o bucătărie în care să nu existe sare şi nici nu e de mirare. Este ingredientul prezent în toate bucătăriile din toată lumea, indiferent de cultură ori obiceiuri culinare Totuşi, există şi situaţii în care trebuie evitată, ori cel puţin trebuie evitat consumul excesiv.

Reomandarea universală a medicilor este evitarea consumului excesiv de sare. Unde începe excesul şi care este limita până la care sarea rămâne la stadiul de ”prieten” nu se poate preciza cu exactitate. În timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul zilnic între 1,5 şi 2,4 grame de sodiu pe zi, consumul mediu la nivel mondial este între trei şi şase grame.

Medicul de familie Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Maramureş, spune că există nişte limite fiziologice ale cantităţi de clorură de sodiu în organism. ”Aceste limite variază de la un individ la altul, dar în medie sunt cam aceleaşi valori. Problema apare atunci când este prea mult sodiu sau prea mult clor, pentru că, dacă canitatea de sare creşte, în organism se pot produce tot felul de fenomene care alterează starea de sănătate. Cu alte cuvinte, fie poate să crească tensiunea arterială, fie deteriorează funcţionarea rinichilor. Pot apărea creşteri mai mari sau mai mici de urină sau creşterea tensiunii arteriale”, spune medicul.

Consumul de sare când suntem sănătoşi vs. când suntem bolnavi

Dacă într-un organism sănătos, sarea consumată cu moderaţie nu dăunează, atunci când există unele afecţiuni, consumul de sare trebuie să sufere modificări. ”Ideea e că, atunci când suntem sănătoşi, este bine să consumăm alimente cu sare, în cantităţi normale, dar în momentul în care suntem cardiaci, hipertensivi sau avem probleme renale, sarea trebuie evitată. Eu le spun mereu pacienţilor mei că degeaba iau tratamentul cu medicamente hipopresoare dacă nu reduce consumul de sare”, mai explică el. ”Atunci când pacientul este bolnav e bine să se adreseze medicului de familie, să întrebe dacă poate sau nu să mănânce sărat, pentru că întotdeauna medicul va putea să-i dea un sfat dacă e cazul să reducă consumul de sare”, mai spune doctorul.

Consumul insuficient de sare, fără efecte majore

Dacă excesul de sare poate face rău - de altfel, medicul mai arată că orice condiment consumat în exces va afecta sănătatea într-un fel – în schimb, pentru lipsa sării din organism încă nu s-a dovedit niciun efect negativ major. ”Dacă nu consumăm suficientă sare, mare lucru nu se întâmplă, pentru că sare există în marea majoritate a alimentelor pe care le consumăm. Organismul îşi face homeostazia, deci echilibrul, pe diverse căi. Nu există probleme dacă nu consumm sare. Dar, dacă am crescut şi ne-am obinuit cu consumul ei, există un disconfort dacă îl întrerupem, dar practic, organismul nu va păţi ceva în mod deosebit”, explică doctorul. Specialiştii arată că, atunci când cantitatea de sodiu este prea mică în organism, rinichiul eliberează un hormon care are rolul de a reduce cantitatea de sodiu care este eliminată prin urină, menţinând, astfel nivelul de sodiu constat în organism.

Execesul de sare, asociat cu hipertensiunea, AVC sau osteoporoza

Cea mai frecentă afecţiune asociată cu consumul excesiv de sare este hipertensiunea arterială care, la rândul ei, produce o serie de alte afecţiuni precum insuficienţa cardiacă, afecţiuni ale rinichilor, edem, cancer gastric, vascular cerebal accident sau osteoporoză. Aceasta din urmă este explicată prin eliminarea unei cantităţi mai mari de calciu din organism, prin urină.

Şi băile în apă sărată pot avea efecte adverse. Medicii sfătuiesc persoanele care doresc să facă cure balneare să le facă doar la recomandarea medicului, deoarece apa sărată are, la rândul ei, contraindicaţii.

Mai puteţi citi:

Cum se ţine, de fapt, corect postul şi de ce te poţi îngrăşa dacă îl urmezi greşit. Sfaturile medicilor pentru a avea rezultatele ideale

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite