FOTO Povestea privighetorii cântecului maramureşean: Titiana Mihali, comparată cu Edith Piaf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără doar şi poate, unul dintre cei mai îndrăgiţi artişti ai cântecului maramureşean a fost Titiana Mihali. Cea care a fost supranumită "privighetoarea cântecului maramureşean" a avut o viaţă demnă de film, având un destin tragic.

Titiana Mihali se naşte la Borşa, la poalele Pietrosului Rodnei, în anul 1950, într-o familie numeroasă. Este primul din cei 10 copii ai familiei Gavrilă şi Maria Mihali Rădăcină. Titiana Mihali a început să cocheteze cu muzica încă de când era un copil, după cum îşi aminteşte fratele său cel mare, Gavriliţă Mihali. 

"La vârsta de 3 ani a început să cânte. Tătuca cânta şi la nunţi şi o lua cu el. Cam de la 7 ani a început să cânte la diferite festivaluri, începând şcoala şi erau concursuri între şcoli. După ce a terminat clasele primare, eu, fratele ei cel mai mare, mergeam cu ea la nunţi, la evenimente, peste tot. A fost la Bucureşti, la 16 ani şa Şcoala Populară de Artă, acolo era Victoria Darvai. Nu a terminat al treilea an. A mers la Ansamblul Maramureşul, unde a fost angajată ca şi solistă", a declarat, pentru Adevarul, fratele Titianei, Găvriluţă Mihali. 
 

Acesta a mai adăugat că atunci când s-a angajat la Ansamblul Maramureşul Titiana Mihali avea un repertoriu de peste 100 de cântece din Borşa: "Erau de la tătuca prelucrate pentru solist vocal şi versurile le făcea ea, ajutată de mama". 

"Vocea inegalabilă şi repertoriul autentic îi aduc «Colierul de aur» la Festivalul Internaţional de Folclor de la Dijon, Franţa, în anul 1968, distincţie înmânată de însuşi preşedintele Franţei, generalul Charles de Gaulle. Urmează alte distincţii importante obţinute la festivaluri internaţionale din Polonia, Iugoslavia, Elveţia şi Spania, unde a participat împreună cu Ansamblurile folclorice «Maramureşul» al Casei de Cultură Vişeu de Sus, «Mara» al Casei de Cultură Sighetu Marmaţiei şi «Cercănelul» al Casei de Cultură din Borşa", a declarat Tinuţa Grec, bibliotecar Primăria Borşa. 

Destin tragic

Viaţa avea însă alte planuri cu Titiana Mihali. Aceasta se căsătoreşte la 27 de ani cu un căpitan de vas din Ţăndărei, judeţul Ialomiţa. Avea să se nască mai târziu o fetiţă pe nume Titienuca. Numai că la întoarcerea dintr-un turneu în Europa si Orient în 1981, interpreta din Borşa descoperă ca fetiţa ei de trei ani este moartă şi îngropată de două săptămâni. A fost momentul care a dus la o schimbare a Titianei Mihali. Din acel moment muzica ei plină de veselie devine una plină de tristeţe.

image

Titiana Mihali s-a stins în 1991. A fost înmormântată la Ţăndărei, alături de fiica ei decedată la o vârstă fragedă. După 14 ani, s-a reîntors pentru totdeauna acasă, în Borşa copilăriei sale. A fost reînhumată în capelă din centrul oraşului, pe care familia a ridicat-o în amintirea ei. Aceasta se află situată în apropierea Spitalului de Recuperare Borşa. 

Cântecului Titianei Mihali dăinuie şi acum

Familia Mihali („Rădăcinenii”) este o familie numeroasă. Cei nouă fraţi ai săi, Găvriliţă, Dumitruc, Măriuca, Aleodor, Dorel, Săvuca, Matei, Valerica şi Violeta, au moştenit şi ei de la tatăl lor, alături de Titiana, harul şi talentul de a cânta atât vocal, cât şi la diverse instrumente muzicale. Cei nouă fraţi, dar şi nepoţii Titianei Mihali, duc mai departe cântecul celei care a fost comparată cu Edith Piaf. Rădăcinenii participă şi astăzi la diferite festivaluri naţionale şi internaţionale de folclor. 

"Pentru că a dus numele Borşei departe în lume şi pentru strălucirea pe care a dat-o cântecului popular maramureşean, post-mortem i s-a acordat Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Borşa. Titiana Mihali, «Privighetoarea Maramureşului», va trăi  veşnic în sufletele noastre. De acolo, din veşnicie, va veghea întotdeauna locul natal, pe care l-a iubit mai presus de orice. Vocea sa se va alătura pentru eternitatecorului îngerilor din ceruri", a mai adăugat Tinuţa Grec. 

Citeste si: 

Teatrul Masca sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţare, pe 24 mai, prin spectacolul „Gala Masca 25”

„Descoperă-l pe Enescu”, provocarea Bucureştiului creativ

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite