Legendele nespuse ale Maramureşului. Cine este Omul Nopţii, creatura malefică de care s-a îndrăgostit fără scăpare o frumoasă fată de cioban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendele şi poveştile spuse la gura sobei în satele din Maramureş au rezistat până azi, iar unele chiar au fost publicate, pentru a nu se pierde. Muzeograful Janeta Ciocan povesteşte despre o frumoasă legendă privind originea sărbătorii Sâmbra oilor, care are loc în fiecare primăvară, atunci când oile merg la munte.

La Sâmbra oilor are loc separarea şi numărarea oilor, ca şi măsurarea laptelui de către ciobani, care pornesc cu turmele spre pajiştile din munţi.

În satul maramureşean, sărbătoarea ocupă un loc aparte, iar dacă în trecut avea doar un rol de a marca începutul sezonului pastoral, astăzi s-a transformat într-un adevărat prilej de sărbătoare.

Legenda acestui moment din an, spune Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară, a fost publicată de Isidor Rîpă în 1976 şi spune că are legăură, ca şi majoritatea legendelor maramureşene, cu Omul Nopţii şi Fata Pădurii. Legenda vorbeşte despre o fată pe nume Irinca, ce era la stână cu oile şi care s-a îndrăgostit de un băiat, începe ea. Băiatul îndrăgit de Irinca era, de fapt, chiar Omul Nopţii, care ziua se transforma într-un tânăr chipeş, iar noaptea căpăta puteri magice pe care le folosea împotriva locuitorilor satului. ”Legenda spune că pentru o vreme, Omul Nopţii i-a lăsat pe săteni să cultive cât mai mult pământ şi să-şi înmulţească oile, pentru ca atunci când va dori, să le poată stăpâni averile”, mai arată muzeograful.

Ea mai arată că potrivit legendei, Omul Nopţii a încerat să o păcălească pe Irinca şi să o ceară de soţie, fără să-i spună cine este cu adevărat. ”El i-a promis că îl va omorî pe Omul Nopţii, de care Irinca şi toţi oşenii, de altfel, se temeau, cu condiţia ca ea să îi devnă soţie”, mai spune muzeograful. Povestea spune că Irinca nu a acceptat, până când nu îi va cunoaşe părinţii. Astfel, Omul Nopţii s-a înfuriat şi şi-a trimis banda de tâlhari pe care o stăpânea să o atace la stână pe Irinca şi să o omoare.

”Ea s-a luptat cu ei, însă în cele din urmă au reuşit să o lege de un copac şi să o batjocorească, iar Irinca şi-a folosit ultimele puteri pentru a mai cânta o dată la trâmbiţă. Ea însă, în felul acesta, a anunţat satul că se întâmplă ceva grav, iar oşenii au venit în număr mare şi au reuşit să îi fugărească pe tâlhari”, mai arată muzeograful. Mai departe, povestea arată că oşenii au reuşit să descopere şi care era secretul care îi dădea puteri magice Omului Nopţii şi că, astfel, au reuşit să i le ia. ”Înainte de a muri, Irinca a cerut să fie îngropată în staului oilor, pentru că le îndrăgea foarte mult. Iar sătenii au considerat că ea şi-a da viaţa cu sâmbrie pentru a salva satul de Omul Npţii, iar de atunci sărbătoresc în fiecare an Sâmbra Oilor”, mai arată muzeograful Janeta Ciocan.

În prezent Sâmbra Oilor este un moment important în fiecare an şi marchează începutul sezonului pastoral. Cu această ocazie au loc adevărate festialuri, momente artistice, petreceri câmpeneşti.

Mai puteţi citi:

Colecţia impresionantă de pipe păstrată într-un colţ al României. Povestea celui mai preţios exponat, celebra pipă a păcii

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite