Ce se întâmplă dacă dormi prea puţin. Studiul care demonstrează riscul unui deces mai rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Riscul de deces apare mai repede dacă nu dormi minim şase ore pe noapte. FOTO: Arhivă
Riscul de deces apare mai repede dacă nu dormi minim şase ore pe noapte. FOTO: Arhivă

Riscul de deces este accentuat de lipsa orelor de somn. Rezultatele unui nou studiu arată că  pacienţii cu probleme medicale precum hipertensiunea arterială, AVC, diabetul de tip 2 sau boli cardiovasculare au un risc de deces de două sau trei ori mai mare dacă nu dorm suficient.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Heart Association, persoanele de vârsta a treia care suferă de hipertensiune arterială, diabet de tip 2, boli cardiace sau accident vascular cerebral au un risc crescut de cancer şi de moarte prematură, dacă dorm mai puţin de şase ore pe noapte. Potrivit cercetătorilor şi datelor care au reieşit din studiu, cei cu hipertensiune arterială sau diabet care au dormit un interval mai mic de şase ore au avut un risc de două ori mai mare de a muri de boli de inimă sau accident vascular cerebral. Comparaţia a fost realizată în raport cu alte persoane de aceeaşi vârstă care au dormit suficiente ore. 

Rol protector

În cadrul studiului au fost testaţi 1.600 de adulţi, aceştia fiind clasificaţi în două grupuri. Este vorba despre unul care a avut hipertensiune arterială în stadiul 2 sau diabet de tip 2, iar cel de-al doilea avea boli de inimă sau accident vascular cerebral. 

Participanţii au fost studiaţi într-un laborator de somn timp de o noapte între 1991 şi 1998. Cercetătorii au urmărit apoi cauza morţii lor până la sfârşitul anului 2016. În acea perioadă, 512 persoane au murit - o treime dintre ele din cauza unor boli de inimă sau accident vascular cerebral şi una - al patrulea de cancer.

„Studiul nostru sugerează că realizarea unui somn normal poate fi protector pentru unele persoane cu aceste condiţii şi riscuri de sănătate. Durata scurtă de somn ar trebui să fie inclusă ca un factor de risc util pentru a prezice rezultatele pe termen lung ale persoanelor cu aceste afecţiuni de sănătate”, a declarat autorul principal al studiului, Julio Fernandez-Mendoza.

Citeşte şi

Bombă cu ceas într-o universitate din România. Aproape o tonă de substanţe chimice expirate, ridicate din laborator

Femeile sunt mai anxioase decât bărbaţii. Motivele acestui fenomen, explicate de un specialist

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite